Connect with us

Юридична практика

Ірпіньська історія. Типова для України ситуація обману та зловживань з нерухомістю

Опубліковано

Дана історія стосується проблеми, яка склалася довколо житлового десятиповерхового будинку в Ірпені (вул. Соборна, 1-Г, корп. 2), під назвою ЖК «Янтарний». Якщо пошукати в інтернеті інформацію про даний житловий комплекс, який складається з трьох будинків, то можна дізнатися наступну інформацію.

Про житловий комплекс

Житловий комплекс «Янтарний» знаходиться в місті Ірпінь (Київська область). Забудовником проекту є компанія «Нові горизонти» в партнерстві з «ЕвразіяБуд Трейд». У забудовника є всі дозвільні документи, ліцензії, проектні документи, коментарі та оцінки експертів.

Читайте також: Житлова революція. Мінінфраструктури ініціює реформу житлового законодавства

Технічні характеристики ЖК

Ця новобудова гордо рекламує свою належність до класу «Комфорт». Сусідні будинки № 1 та № 3 введені в експлуатацію ще в 2013-2015 роках. Другий будинок, про який і піде мова, як зазначено на сайті, був зданий у 2018-му. Всього в комплексі три будинки, кожен з яких заввишки в 10 поверхів. Для будівництва, в якості матеріалу, використовувалася цегла; а технологічно будинок визначений як монолітнокаркасний. Висота стель у всіх будинках 2,8 метра…».

Протягом 2018-2020 років, після здачі будинку в експлуатацію, відбувався продаж квартир в цьому будинку. Все робилося відкрито у відділі продажу, який розташовувався біля ЖК «Київський», показ квартир здійснювався відповідними менеджерами, потенційним покупцям надавалися консультації юристом забудовника. Одним із таких менеджерів, яка спілкувалася з бажаючими придбати квартиру, була Марина Корж, юристом була Євгенія Ростолопа, за словами від одного з покупців квартири, саме вона погоджувала йому знижку на придбання нерухомості у вказаному будинку за адресою м. Ірпінь, вул. Соборна, 1-Г, корп. 2.

Була ще одна юристка – Софія Накутна. За наявною інформацією саме вона з Мариною Корж отримували кошти від покупців при оформленні угод купівлі-продажу, зокрема, збереглася копія її розписки про отримання завдатку за квартиру від покупця в інтересах Толкушова В. Ф. та свідчення покупців про передачу коштів М. Корж.

Зазначимо, що попередньо право власності на всі квартири було оформлено на фізичну особу – Володимира Федоровича Толкушова, тестя В. О. Пєшого – відомого в Ірпені забудовника. Тож фактично люди купували квартири вже на вторинному ринку. Договори купівлі-продажу, як і годиться, посвідчувалися нотаріально, при цьому перед їх укладенням нотаріуси здійснювали перевірку інформації щодо відсутності заборон та обтяжень щодо даних об’єктів нерухомості, також перевірялася інформація з державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо реєстрації права власності на квартиру за продавцем.

Варто зазначити, що на момент продажу квартир В. Ф. Толкушовим до будинку вже були підключені всі необхідні комунікації (газ, вода, електроенергія). Тож, після отримання інформації від менеджера відділу продажу та юриста щодо переваг купівлі-продажу квартир саме в даному будинку (адже, з їх слів, він уже введений в експлуатацію, побудований з якісних матеріалів, підключений до всіх необхідних комунікацій тощо) покупці й не підозрювали про існування можливих ризиків, які стануть на заваді здійсненню їхнього права власності на придбане нерухоме майно.

Після укладення договорів купівлі-продажу квартир більшість їхніх власників одразу розпочали робити ремонт в помешканнях, а в подальшому проживати в будинку, укладали договори на газопостачання, сплачували за спожиті комунальні послуги (в будинку було створено ОСББ, функціонувала обслуговуюча компанія).

Тож для громадян, які придбали квартири у вказаному будинку за адресою: Київська обл., м. Ірпінь, вул. Соборна, буд. 1Г, корп. 2 й були добросовісними набувачами, попервах, усе було добре, але недовго. Проблеми почалися вже з осені 2020 року. Саме з того часу почалася «війна» між Євгенією Ростолопою і згаданим Валерієм Пєшим. Водночас з інформації, викладеної на сайті Судової влади України, вбачається, що ще в 2014 році Є. Г. Ростолопа представляла інтереси В. А. Пєшого у справі № 367/4770/14-к, у 2019 році – у справах № 367/1667/19 та № 367/2926/19 та вже з другої половини 2020 року Є. Ростолопа та В. Пєший самі стали опонентами в судових спорах. У результаті цього в період з 2020 по 2023 роки в конфлікт були втягнуті й власники придбаних квартир з указаного будинку за адресою: м. Ірпінь, вул. Соборна, будинок 1-Г, корпус 2. Так, у зазначений період часу до Ірпінського міського суду Київської області рідною сестрою Євгенії Ростолопи Анною Софроновою, були подані позови до В. Ф. Толкушова та власників придбаних квартир з вимогами наступного характеру:

  • визнати недійсними договори купівлі-продажу квартир, скасувати державну реєстрацію права власності на них;
  • витребувати з чужого незаконного володіння майнові права на квартири;
  • усунути будь-які перешкоди в користуванні земельними ділянками, на яких розташований будинок та об’єкт незавершеного будівництва за адресою: м. Ірпінь, вул. Соборна, будинок 1-Г, корпус 2 шляхом їх примусового звільнення.

Варто зазначити, що представництво інтересів А. Г. Софронової в судових процесах здійснюється Адвокатським об’єднанням «ПРАВО ЗАХИСТУ» (код ЄДРПОУ 43525525), керівником (засновником) якого є адвокат Євгенія Григорівна Ростолопа, а членами об’єднання (засновниками) вже знайомі Софія Олександрівна Накутна та Марина Анатоліївна Корж.

Позовні вимоги Анни Софронової базуються на наступному, згідно договору купівлі-продажу від 29.09.2014 р. за реєстровим № 782, укладеним між Товариством з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД», від імені якого виступала в. о. директора Ростолопа Євгенія Григорівна, як продавцем, та Софроновою Анною Григорівною, як покупцем, остання є власником земельної ділянки за адресою: м. Ірпінь, вул. Соборна (раніше – ІІІ Інтернаціоналу), 1-б, площею 0,1009 га, кадастровий номер 3210900000:01:045:0016. Вона ж вказує, що є законним власником земельної ділянки за адресою: м. Ірпінь, вул. Соборна, 1-г, кадастровий номер 3210900000:01:045:0119, площею 0,0624 га згідно договору суборенди земельної ділянки № 43 від 17.08.2015 р., який укладено з КП «Ірпіньжитлоінвестбуд».

Згідно договору купівлі-продажу об’єкту незавершеного будівництва від 29.09.2014 р. за реєстровим № 783, укладеним між Товариством з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД», від імені якого тоді виступала в. о. директора Євгенія Григорівна Ростолопа, як продавцем, та Анною Григорівною Софроновою, як покупцем, остання є власником об’єкту незавершеного будівництва, що знаходиться за адресою: Київська область, місто Ірпінь, вул. Соборна (раніше – ІІІ Інтернаціоналу), будинок 1-Г, корпус 2, площею 766,8 кв.м. Згідно п. 1.2 вказаного договору, готовність об’єкту незавершеного будівництва, який розташований на земельних ділянках з кадастровими номерами: 3210900000:01:045:0016 та 3210900000:01:045:0054, складає 8,5%.

Далі А. Г. Софронова вказує, що протягом 2014-2019 років самостійно, силами своєї сім’ї, здійснювала будівництво багатоквартирного житлового будинку. За її словами, спірний будинок ніколи не вводився в експлуатацію, а квартири та нежитлові приміщення не набули статусу нерухомості, адже стосовно них не проводилася державна реєстрація.

Також додатками до позовних заяв А. Г. Софронової є висновок колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції від 20.08.2020 р. та Наказ вже самого Міністерства юстиції від 16.09.2020 р. № 3201/5 «Про задоволення скарги».

Читайте також: Одноразова допомога Героям України у вигляді житла

Так, указаним наказом Мін’юсту (від 16.09.2020 р. № 3201/5) було частково задоволено скаргу А. Г. Софронової та ТОВ «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД» і скасовано низку рішень державних реєстраторів про реєстрацію права власності на приміщення в будинку за адресою: Київська область, місто Ірпінь, вул. Соборна, будинок 1-Г, корпус 2. При цьому мотивом такого рішення відомства зазначено: «А. Г. Софронова є власником об’єкта незавершеного будівництва, розташованого по вулиці Соборній, 1г корпус 2 в місті Ірпінь Київської області на підставі договору купівлі-продажу, укладеного з ТОВ «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙ», а також власником та землекористувачем земельної ділянки з кадастровим номером 3210900000:01:045:0016 та користувачем земельної ділянки з кадастровим номером 3210900000:01:045:0119, на яких розташований такий об’єкт нерухомого майна… а також зазначений багатоквартирний будинок, не введений в експлуатацію і йому не присвоювалася адреса».

Надуманість вимог

Надуманість позовних вимог підтверджується наступним.

По-перше, А. Г. Софроновою на підтвердження своїх слів щодо здійснення будівництва спірного будинку не надано жодного доказу. Жодного! Як не надано доказів отримання дозвільних документів на будівництво на ім’я А. Г. Софронової, немає договору підряду, авторського/технічного нагляду, не надано доказів здійснення витрат на будівництво 10-поверхового будинку. Є тільки договори купівлі-продажу об’єкта незавершеного будівництва розміром 8,5% та частини земельної ділянки – все!

Ідемо далі. Самі договори купівлі-продажу земельної ділянки та об’єкта незавершеного будівництва були внесені до реєстру речових прав лише у вересні 2020 року.

Сама ж А. Г. Софронова в обгрунтування вимог вказує, що протягом 2014 – 2019 рр. нею здійснювалося будівництво багатоквартирного житлового будинку з комерційними приміщеннями.

Це – неправда, оскільки реєстрація права власності на квартири за В. Ф. Толкушовим в спірному будинку відбувалася з 2017 року, а їх продаж відбувався протягом 2018–2020 років. Покупці робили ремонт у помешканнях. Отже, якби А. Г. Софронова дійсно будувала, то вона не могла не помітити, що в будинку відбувається жвавий процес ремонту та заселення помешкань.

Отже, теоретично на що може претендувати А. Г. Софронова – це на 8,5 %, які вона, начебто, придбала в 2014 році. А згаданий наказ Мін’юсту від 16.09.2020 р. № 3201/5 не стосується більшості квартир в спірному будинку. Тим не менше, незважаючи на явну незаконність позовних вимог, на жаль, вже є негативне для одного з власників квартир рішення. Так, рішенням Ірпінського міського суду Київської області від 13.09.2023 р. у справі № 367/7673/20 було задоволено позов Анни Григорівни Софронової до Володимира Федоровича Толкушова, Сергія Сергійовича Лісовенка про визнання договору купівлі-продажу недійсним, скасування рішень про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, припинення права власності та витребування майнових прав. Додатковим рішенням суду стягнуто з відповідачів на користь А. Г. Софронової витрати на правову допомогу в розмірі 55 тисяч грн.

Як не дивно, постановою Київського апеляційного суду від 29.04.2024 р. рішення Ірпінського міського суду Київської області від 13.09.2023 р. та додаткове рішення від 29.09.2023 р. залишено в силі. Наразі по справі № 367/7673/20 відкрито касаційне провадження. Розуміємо, що від результату перегляду даної справи Верховним Судом залежить доля інших справ, які поки ще перебувають на розгляді в Ірпінському міському суді Київської області. Загалом до цього суду А. Г. Софроновою подано більше десяти позовів до власників квартир, придбаних у В. Ф. Толкушова у будинку за адресою: м. Ірпінь, вул. Соборна, будинок 1-Г, корпус 2 (перелік справ: 367/2653/23, 367/7522/20, 367/7368/20, 367/7562/2, 367/7597/20, 367/7592/20, 367/2652/23, 367/7989/20, 367/7600/20 та ін).

Читайте також: Житло з держфондів передаватимуть захисникам України, які мають особливі заслуги

До-речі, відповідачем у справі 367/7600/20 була Тетяна Олександрівна Татарова. Однак невдовзі після подачі позову до суду від позивачки А. Г. Софронової надійшла заява про залишення позову без розгляду.

Про ситуацію на сьогодні

Наразі ситуація в будинку наступна. Під час військових дій в місті Ірпені (лютий-березень 2022 р.) в будинку була пошкоджена газова труба. Ростолопа Є. Г. чинить фізичні перешкоди для відновлення газопостачання в будинок, тож люди вимушені взимку обігріватися за рахунок електроенергії. Наразі це буде вже третя зима! А до самого будинку, на все про все, приставлені «тітушки», які, начебто, наглядають за майном, що належить А. Г. Софроновій, хоча в розмові з мешканцями вказують, що «власниця всього цього Євгенія» (мається на увазі Ростолопа).

Додамо й те, що за цей час власники квартир зверталися у всі можливі інстанції (включаючи й мера міста Маркушина) зі своєю проблемою. Але на свої звернення отримували формальні відписки. Всім байдуже, що людей протиправно позбавляють їхнього житла.

Чому подібні ситуації можливі сьогодні?

Чому подібні речі є можливими в наш час і хто така Євгенія Ростолопа? Із цим можна ознайомитися за посиланням. Безумовно, зрозуміло, що вся ця історія не була б можливою без впливових покровителів та фінансування.

Наразі з відкритих джерел відомо наступне. До останнього часу Є. Г. Ростолопа була радницею голови Київської ОВА Руслана Кравченка. Щоправда після численних звернень до керівника області з приводу неправомірних дій Є. Ростолопи, він надав відповідь, що згадана панянка вже не є його радницею. Додамо й те, що Є. Г. Ростолопа замішана і в скандалі із сумнозвісним депутатом Пікуликом щодо квартир в ЖК «Центральний», м. Ірпінь. Там теж є люди, в яких відібрали квартири.

Натомість Олександр Софронов, чоловік рідної сестри Є. Г. Ростолопи, фігурує в одній з кримінальних справ, пов’язаних із торгівлею зброєю, про це багато що писали в різних телеграм-каналах (Справа № 755/6714/24, кримінальне провадження 1-КП/755/1051/24).

За інформацією ЗМІ в Олександра Софронова виявлено та вилучено 5,6 мільйона доларів, 45 тисяч євро, 268 000 тисяч грн, пістолети, автомати, магазини до зброї з набоями, ручні гранатомети, набої різного калібру, гранати, детонатори, глушники та різноманітні вибухові речовини.

Лесь Куріний,
спеціально для ЮВУ

Джерело: Юридичний вісник України

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.