Connect with us

Події

Практика судів Європейського Союзу та Суду ЄС

Опубліковано

Благодійний фонд «Право на захист», Національна школа суддів України та УВКБ ООН не так давно провели в Києві та Львові семінари-практикуми «Практика судів країн-членів Європейського Союзу та Суду ЄС у сфері міжнародного захисту: корисний досвід для України».

Читайте також: Право на судовий захист. Фактичний стан його утвердження і забезпечення як відображення рівня розвитку правової системи України

Ці заходи були спрямовані на суддів, які грають ключову роль у забезпеченні правосуддя в сфері міжнародного захисту й розглядають відповідні справи. Мета семінарів – ознайомлення з практикою судів держав-членів Європейського Союзу й Суду ЄС у сфері міжнародного захисту та вивчення досвіду, який може бути корисним для України в контексті євроінтеграційних процесів.

У ході семінару старша радниця з питань захисту УВКБ ООН в Україні Сара Еліотт наголосила на важливості та потрібності таких заходів для ознайомлення українських суддів із практикою Суду ЄС. «Наразі Україна розглядається як кандидат на членство в ЄС і має можливість та необхідність ще більше дізнатися про спільні права та обов’язки Європейського Союзу, включаючи його інструменти правового тлумачення, зокрема, Cуд ЄС. Під час переговорів про вступ країни-кандидати повинні адаптувати своє національне законодавство, щоб узгодити його з acquis Європейського Союзу та численними основними принципами ЄС, які були запроваджені, та розвинути через юриспруденцію Суду Євросоюзу. Розділ 24 acquis ЄС є особливо важливим для всіх присутніх сьогодні, оскільки він охоплює питання надання притулку», – зазначила Сара Еліотт.

У подальшому суддя Верховного Суду Олеся Радишевська розповіла про те, чи потрібно і як застосовувати суддям України практику Суду ЄС. При цьому вона наголосила на важливості проведення таких заходів у контексті євроінтеграційного процесу України. «Варто нагадати, що наша країна сьогодні набула статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. Це вказує на незворотній шлях України в побудові не тільки політичної, а й правової системи в напрямку відповідності до європейських стандартів, зокрема тих, які створюються таким міждержавним утворенням, як Європейський Союз. Суд справедливості ЄС є однією з ключових міжнародних судових установ, яка дійсно підтримує, тлумачать право Євросоюзу, даючи відповіді на преюдиціальні звернення держав-членів ЄС, тому звичайно Україна в статусі кандидата повинна звертати увагу на таке тлумачення, адже це не вирішення конкретного спору, а застосування певних методик, трактування положень Європейського Союзу, які в майбутньому будуть корисними для суддів української судової системи», – зазначила О. Радишевська.

Читайте також: «Вибачте, панове, але це – беззаконня…»

Натомість суддя Суду Європейського Союзу Ларс Бей Ларсен акцентував увагу учасників семінару на практиці Суду ЄС у сфері міжнародного захисту, яка може бути корисною для України. А старший суддя апеляційного підрозділу Адміністративного суду Республіки Словенія, президент Європейського відділення Міжнародної асоціації суддів у справах біженців та мігрантів, ad hoc суддя Європейського суду з прав людини Боштян Залар своєю чергою розповів про виклики для національних суддів країни-члена ЄС у справах про міжнародний захист.

«Юристи нашого фонду часто стикаються з випадками, коли рішення Державної міграційної служби або її територіальних підрозділів необхідно оскаржувати в суді чи визнавати їхню бездіяльність протиправною, зобов’язуючи вчинити певні дії. Тому надзвичайно важливо, щоб досвід цього семінару став корисним для українських суддів у контексті правильного застосування практики суду ЄС у сфері притулку, щоб долати ті виклики, які постають перед суддями в умовах сьогодення, ставати менш упередженими щодо шукачів захисту та біженців, а також продовжувати підтримувати позицію, що Україна повинна дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань у цій сфері», — зазначила керівниця напряму допомоги біженцям, шукачам захисту та особам без громадянства БФ «Право на захист» Софія Кордонець.

Під час семінарів їх учасники подискутували також про досвід і виклики, з якими стикаються судді України під час розгляду справ у сфері міжнародного захисту. Зазначимо, що всі присутні на заходах брали активну участь в дискусіях на ці теми.

Підготувала Аліна Капуста,
спеціально для ЮВУ

Джерело: Юридичний вісник України

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.