Connect with us

Законодавство

2 етапи оцінки відповідності надавачів послуг електронної ідентифікації

Опубліковано

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2024 р. № 1062, якою визначено механізм оцінки відповідності юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців, які мають намір надавати послуги електронної ідентифікації, надавачів послуг електронної ідентифікації, юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців, які мають намір надавати кваліфіковані електронні довірчі послуги, кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, центрального засвідчувального органу, засвідчувального центру та послуг, які вони надають, вимогам до надавачів послуг електронної ідентифікації, кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, а також вимогам до послуг, які вони надають.

Затвердженим Порядком, зокрема передбачено, що оцінка відповідності проводиться з метою підтвердження відповідності об’єкта оцінки відповідності вимогам, передбаченим ст. 11-2, 13, 18 – 21, 26 – 28, 32 Закону України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

Оцінка відповідності проводиться за рахунок замовника згідно з договором між замовником та органом з оцінки відповідності.

Читайте також: Затверджено перелік документів постійного зберігання у сфері е-довірчих послуг

Замовник може пройти процедуру оцінки відповідності та отримати аудиторський звіт в іноземному органі з оцінки відповідності, акредитованому іноземними органами з акредитації, що є підписантами багатосторонньої угоди про визнання Міжнародного форуму з акредитації та/або Європейської кооперації з акредитації (EA MLA).

Аудиторський звіт іноземного органу з оцінки відповідності, викладений іноземною мовою, повинен бути перекладений державною мовою. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

Оцінка відповідності у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг здійснюється органами з оцінки відповідності, акредитованими згідно з ДСТУ EN ISO/IEC 17065:2019 «Оцінка відповідності. Вимоги до органів з сертифікації продукції, процесів та послуг» (EN ISO/IEC 17065:2012, IDT; ISO/IEC 17065:2012, IDT) або відповідними європейськими чи міжнародними стандартами, на основі яких прийнято зазначений національний стандарт.

Орган з оцінки відповідності оформлює аудиторський звіт за результатами виконання всіх етапів аудиту, визначених у стандартах ДСТУ ETSI EN 319 403-1:2021 та ДСТУ ETSI TS 119 403-2:2021.

Видача органом з оцінки відповідності аудиторського звіту замовнику здійснюється в строк, визначений у договорі.

Читайте також: Громадські слухання з оцінки впливу на довкілля під час війни – у режимі відеоконференції

Оцінка відповідності проводиться двома етапами:

1) перший етап передбачає проведення оцінки документації, в тому числі планування другого етапу шляхом визначення структури та об’єму послуг, що надаватиме замовник;

2) другий етап передбачає виїзний захід, що здійснюється органом з оцінки відповідності за місцезнаходженням замовника та передбачає завершення аудиту перевірених послуг та погодження органом з оцінки відповідності плану корекційних дій замовника (у разі подання замовником плану корекційних дій відповідно до п. 15 цього Порядку).

За результатами кожного з етапів складається звіт.

Орган з оцінки відповідності після завершення другого етапу оцінки відповідності повинен у письмовій формі у передбачений у договорі спосіб поінформувати замовника про всі висновки, описані в аудиторському звіті, із зазначенням їх суттєвого впливу на безпеку та/або здатність надавати кваліфіковані електронні довірчі послуги чи послуги електронної ідентифікації.

За результатами проведення оцінки відповідності орган з оцінки відповідності у строк, що не може бути більшим ніж шість місяців з дня укладення договору, видає замовнику аудиторський звіт.

За результатами проведення оцінки відповідності органом з оцінки відповідності приймається одне з таких рішень:

1) про відповідність об’єкта оцінки відповідності вимогам у повному обсязі;

2) про невідповідність об’єкта оцінки відповідності вимогам.

Дія цього Порядку не поширюється на іноземні органи з оцінки відповідності, акредитовані відповідно іноземними органами з акредитації, що є підписантами багатосторонньої угоди про визнання Міжнародного форуму з акредитації та/або Європейської кооперації з акредитації (EA MLA).

Водночас, визнано такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення процедури оцінки відповідності у сфері електронних довірчих послуг» від 18 грудня 2018 р. № 1215.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Про затвердження Порядку проведення процедури оцінки відповідності у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг
||
№ Документа: 1062
Дата прийняття: 13.09.2024
Дата набрання чинності: 21.09.2024
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Про затвердження Порядку проведення процедури оцінки відповідності у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг
||
№ Документа: 1062
Дата прийняття: 13.09.2024
Дата набрання чинності: 21.09.2024
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає