Connect with us
Гаряча лінія Міноборони 15-12

Документи Міністерства оборони України

Реалізовано в рамках інформаційно-аналітичного порталу

Документи Міністерства оборони України

Наказ №130 від 27.03.2019 Про затвердження Змін до Порядку розподілу та доведення до військ виділених асигнувань, здійснення централізованої оплати товарів, робіт і послуг у Міністерстві оборони України

Тип документу

Наказ

Рік затвердження

2019

Видавець

Міністерство оборони України

Герб України

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

27.03.2019 № 130

Про затвердження Змін до Порядку розподілу та доведення до військ виділених асигнувань, здійснення централізованої оплати товарів, робіт і послуг у Міністерстві оборони України

Відповідно до вимог Законів України “Про валюту і валютні операції”, “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з питань бухгалтерського’ обліку суб’єктів державного сектору та з метою вдосконалення порядку централізованої оплати товарів, робіт і послуг у Міністерстві оборони України, організації та ведення бухгалтерського обліку науково-технічної продукції, створеної в ході науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, наказую:

1. Затвердити Зміни до Порядку розподілу та доведення до військ виділених асигнувань, здійснення централізованої оплати товарів, робіт і послуг у Міністерстві оборони України, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 31 грудня 2016 року №757 (зі змінами), що додаються.

2. Наказ розіслати до окремої військової частини.

Міністр оборони України С. Полторак

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства оборони України
27 березня 2019 року № 130

ЗМІНИ
до Порядку розподілу та доведення до військ виділених асигнувань,
здійснення централізованої оплати товарів, робіт і послуг у Міністерстві оборони України

1. У розділі 4:

пункт 4.2 викласти в такій редакції:

“4.2. Відповідальність за визначення доцільності і законність оплати предметів закупівлі, цільове використання коштів, своєчасне подання до Департаменту фінансів документів, необхідних для проведення оплати, погашення дебіторської заборгованості, забезпечення виконання вимог у сфері здійснення валютних операцій, валютного регулювання та валютного нагляду, подання, за необхідності, відповідних звернень до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері економічного розвитку, для видачі висновку щодо подовження встановлених Національним банком України граничних строків розрахунків за окремими операціями з імпорту товарів, подання претензій у разі невиконання договірних зобов’язань тощо покладається на замовників, які уклали договори (державні контракти).

Замовники в особі їх керівників зобов’язані забезпечувати особистий контроль за виконанням умов договорів (державних контрактів) і своєчасністю подання відповідних документів за належністю.”;

в абзаці тринадцятому пункту 4.3 слово “уповноваженим” виключити;

в абзаці чотирнадцятому пункту 4.3 слово “уповноваженого” виключити.

2. У розділі 5:

абзац другий пункту 5.2 викласти в такій редакції:

“Оформлені належним чином документи, необхідні для погашення дебіторської заборгованості та/або забезпечення виконання вимог у сфері здійснення валютних операцій, валютного регулювання і валютного нагляду за окремими операціями з імпорту товарів (митні декларації, акти прийому- передачі товарів, виконання робіт, надання послуг, інші документи, які свідчать про фактичне завершення операцій з імпорту), подаються замовниками до Департаменту фінансів у строки, які не перевищують граничні строки розрахунків, установлені Національним банком України, та не порушують умови завершення операцій з імпорту, визначені Законом України “Про валюту і валютні операції” та іншими нормативно-правовими актами у сфері здійснення валютних операцій, валютного регулювання і валютного нагляду.”;

абзац третій пункту 5.5 викласти в такій редакції:

“Для продовження, за необхідності, встановлених Національним банком України граничних строків розрахунків за окремими операціями Міністерства оборони України з імпорту товарів (виконання робіт, надання послуг) замовники забезпечують виконання заходів, пов’язаних з отриманням відповідного висновку центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері економічного розвитку.”;

пункт 5.6 викласти в такій редакції:

“5.6. На підставі поданих замовниками документів Департамент фінансів не пізніше трьох робочих днів інформує Казначейство про погашення дебіторської заборгованості або зміну терміну її погашення та подає до банку документи, необхідні для забезпечення виконання вимог у сфері здійснення валютних операцій, валютного регулювання і валютного нагляду, або інформацію про наявність висновку центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері економічного розвитку, щодо подовження встановлених Національним банком України граничних строків розрахунків за окремими операціями з імпорту товарів (виконання робіт, надання послуг).”.

3. Розділ 6 доповнити пунктами 6.45 – 6.61 такого змісту:

“6.45. Для внесення попередньої облікової інформації до спеціалізованого програмного комплексу, установленого в центральних службах забезпечення та Департаменті фінансів, керівники органів військового управління можуть залучати представників відокремлених підрозділів зберігання та військових частин-користувачів.

6.46. У разі розформування відповідального підрозділу зберігання або військової частини-користувача центральною службою забезпечення за відповідною номенклатурою військового майна перевіряються залишки нерозподілених і неописаних матеріальних цінностей, які закуплені Міністерством оборони України в централізованому порядку, невідкладно вноситься попередня облікова інформація про всі здійснені господарські операції з їх розподілу, передачі, списання та надаються до Департаменту фінансів реєстри первинних документів разом із звітами (додатки 15, 16).

6.47. Науково-технічна продукція, що створюється в ході науково- дослідних і дослідно-конструкторських робіт, які виконуються за договорами (держаними контрактами) Міністерства оборони України (далі – науково- технічна продукція), відображаються за бухгалтерським обліком у встановленому законодавством порядку.

До науково-технічної продукції відносяться:

• документація (ескізного проекту, аванпроекту, технічного проекту);

• робоча конструкторська документація;

• звіти з виконання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт;

• дослідні зразки, макети;

• спеціальне обладнання та устаткування;

• складові частини продукції оборонного призначення, передбачені робочою конструкторською документацією та умовами договорів (державних контрактів);

• інші матеріальні цінності, визначені умовами договорів (державних контрактів).

6.48. У Міністерстві оборони України бухгалтерський облік науково- технічної продукції ведеться Департаментом фінансів за участі замовників і центральних служб забезпечення.

Замовниками та центральними службами забезпечення здійснюється внесення в спеціалізований програмний комплекс попередньої облікової інформації про здійснені господарські операції.

Департаментом фінансів перевіряється відповідність внесеної попередньої облікової інформації та відображаються здійснені господарські операції за бухгалтерським обліком Міністерства оборони України.

6.49. Синтетичний облік науково-технічної продукції у Міністерстві оборони України ведеться Департаментом фінансів на таких балансових субрахунках Плану рахунків:

1311/1 “Капітальні інвестиції в основні засоби” – матеріальні цінності, які відповідають критеріям віднесення до основних засобів;

1312/1 “Капітальні інвестиції в інші необоротні матеріальні активи” – матеріальні цінності, які відповідають критеріям віднесення до інших необоротних матеріальних активів.

6.50. Аналітичний облік науково-технічної продукції в Міністерстві оборони України ведеться замовниками відповідно до пункту 4.22 цього Порядку. Форми аналітичного обліку науково-технічної продукції визначаються (затверджуються) керівниками замовників з урахуванням специфіки їх діяльності.

6.51. Замовниками забезпечується ведення оперативного обліку науково-технічної продукції. Методичні рекомендації з ведення оперативного обліку науково-технічної продукції визначається замовником і затверджується заступником Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків).

6.52. Науково-технічна продукція, що передається військовим частинам для створення дослідних зразків (розгортання дослідних районів) у ході виконання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, оприбутковується за бухгалтерським обліком розпорядників коштів (далі – відокремлені підрозділи дослідження).

6.53. Синтетичний облік отриманої науково-технічної продукції відокремленими підрозділами дослідження ведеться на позабалансовому рахунку 021 “Активи на відповідальному зберіганні розпорядників бюджетних коштів” Плану рахунків.

6.54. Аналітичний облік отриманої науково-технічної продукції відокремленими підрозділами дослідження ведеться:

– у місцях її знаходження (зберігання, дослідження) – матеріально- відповідальними особами за найменуваннями та кількістю в книгах (картках) складського обліку запасів, а також вартістю — в інвентарних списках (номенклатурних переліках);

– у бухгалтерській службі – за одиницями обліку (об’єктами або найменуваннями) в кількісних і вартісних вимірниках, у розрізі матеріально- відповідальних осіб в Інвентарних картках, книгах (картках) кількісно- сумового обліку, оборотних відомостях.

Для науково-технічної продукції, яка підлягає номерному обліку, у регістрах аналітичного обліку обов’язково зазначаються її номери.

6.55. Передача науково-технічної продукції відокремленим підрозділам дослідження здійснюється за рішенням замовників або центральних служб забезпечення.

6.56. Рішення на передачу науково-технічної продукції оформляються відповідно до вимог Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 17 серпня 2017 року № 440, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 вересня 2017 року за № 1192/31060, у тому числі за допомогою спеціалізованого програмного комплексу.

При цьому в розпорядчих документах замовників або центральних служб забезпечення обов’язково зазначається належність науково-технічної продукції до відповідної науково-дослідної або дослідно-конструкторської роботи та договір (державний контракт), згідно з умовами якого передаються матеріальні цінності.

6.57. Передача науково-технічної продукції відокремленим підрозділам дослідження оформляється актами приймання-передачі основних засобів або накладними.

До актів і накладних додаються наявні документи, що посвідчують якісний і технічний стан матеріальних цінностей.

6.58. У разі передачі науково-технічної продукції між відокремленими підрозділами дослідження документальне оформлення господарських операцій і відображення їх за бухгалтерським обліком здійснюються в порядку, визначеному пунктами 6.52-6.57 цього розділу.

6.59. Після завершення або припинення науково-дослідних і дослідно- конструкторських робіт науково-технічна продукція списується з бухгалтерського обліку відокремлених підрозділів дослідження, а відповідні незавершені капітальні інвестиції – з бухгалтерського обліку Міністерства оборони України.

6.60. Документальне оформлення господарських операцій зі списання науково-технічної продукції здійснюється визначеними в договорах (державних контрактах) первинними документами, форми яких затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13 вересня 2016 року №818 “Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07 жовтня 2016 року за № 1336/29466, наказом Міністерства оборони України від 12 січня 2015 року № 17 “Про затвердження Порядку списання військового майна у Збройних Силах України”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31 січня 2015 року за № 118/26563 (зі змінами), та наказом Міністерства оборони України від 17 серпня 2017 року №440 “Про затвердження Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 вересня 2017 року за № 1192/31060 (зі змінами).

6.61. Перед складанням річної фінансової звітності замовниками та відокремленими підрозділами дослідження проводиться інвентаризація науково-технічної продукції.

Результати інвентаризації, оформлені в установленому законодавством порядку, надаються до Департаменту фінансів замовниками разом із результатами інвентаризації дебіторської та кредиторської заборгованості.”.

Тимчасово виконуючий обов’язки
директора Департаменту фінансів
Міністерства оборони України
С. Винник

Задати питання

    Застереження щодо юридичної консультації: Інформація та документи, доступні на платформі, призначені виключно для інформаційних цілей і не повинні тлумачитись як правова консультація. Користувачі повинні звертатися до кваліфікованих юридичних фахівців за консультаціями, що специфічні для їхніх ситуацій.

    Застереження щодо регуляторних актів: Офіційні регуляторні акти та документи, доступні на платформі, походять безпосередньо від відповідного міністерства або авторитетних джерел. Однак користувачі повинні незалежно перевіряти ці акти на наявність оновлень чи поправок, які можуть не бути негайно відображені на цій платформі.

    Обмеження відповідальності: ТОВ «АКТИВЛЕКС» не несе відповідальності за будь-які збитки чи втрати, що виникли в результаті використання платформи та/або використання інформації та/або документів, доступних на платформі. Це включає прямі, непрямі, випадкові або наслідкові збитки.

    Застереження щодо зовнішніх джерел: Посилання на сторонні джерела або веб-сайти не означають підтвердження або схвалення ТОВ «АКТИВЛЕКС» їхнього змісту. Ми не несемо відповідальності за зміст, точність або доступність будь-яких зовнішніх джерел або веб-сайтів