Connect with us

Законодавство

Командири в/ч можуть мобілізувати громадян за їх бажанням

Опубліковано

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» від 1 жовтня 2024 р. № 1130.

Новою редакцією п. 81 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, встановлено, що призов громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період здійснюють:

1) військовозобов’язаних та резервістів (окрім резервістів, які уклали контракти на проходження служби у військовому резерві) – районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки;

2) військовозобов’язаних та резервістів, які добровільно виявили бажання проходити військову службу в обраній ними військовій частині, – командири військових частин або районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Перелік військових частин, командирами яких здійснюється призов військовозобов’язаних та резервістів (окрім резервістів, які уклали контракт на проходження служби у військовому резерві) під час мобілізації, визначається Генеральним штабом Збройних Сил;

3) військовозобов’язаних, які добровільно виявили бажання проходити військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період в обраному ними підрозділі, органі, закладі, установі СБУ, – начальники підрозділів, органів, закладів, установ СБУ відповідно до переліку підрозділів, органів, закладів, установ СБУ, визначених Генеральним штабом Збройних Сил;

4) військовозобов’язаних та резервістів СБУ – Центральне управління або регіональні органи СБУ;

5) військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів – керівники розвідувальних органів або визначені їх наказами керівники відповідних підрозділів;

6) резервістів, які уклали контракти на проходження служби у військовому резерві, – командири військових частин, з якими резервісти уклали такі контракти.

Призов громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період оформляється наказом керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, командира військової частини, керівника розвідувального органу або визначеного ним керівника відповідного підрозділу, Голови СБУ, його заступників чи керівника підрозділу, органу, закладу, установи СБУ.

Читайте також: Відмова від військової служби за мобілізацією через належність до релігійної організації, віровчення якої не допускає користування зброєю, є ухиленням від призову

У разі призову військовозобов’язаних та резервістів на військову службу під час мобілізації, на особливий період не за місцем їх перебування на військовому обліку (крім тих осіб, що добровільно виявили бажання проходити військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період) такі особи перед призовом на військову службу беруться на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, який здійснює їх призов. Відомості про взяття таких осіб на військовий облік вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів перед їх направленням на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

Також Порядок доповнено п. 81-1, згідно з яким військовозобов’язані та резервісти, які виявили бажання проходити військову службу під час мобілізації у вибраній ними військовій частині, призиваються на військову службу під час мобілізації, на особливий період на підставі власноруч написаної заяви на ім’я командира військової частини, керівника відповідного підрозділу розвідувальних органів, керівника Центрального управління або регіонального органу СБУ за формою згідно з додатком 13 із зазначенням обраної (запропонованої) посади в складі основних (бойових) підрозділів відповідної військової частини, підрозділі, органі, закладі, установі СБУ.

Військовозобов’язані та резервісти, які виявили бажання бути призваними на військову службу під час мобілізації до вибраної ними військової частини, вивчаються командиром військової частини, керівником відповідного підрозділу розвідувальних органів, керівником Центрального управління або регіонального органу СБУ за документами, що посвідчують особу, військово-обліковими документами, іншими документами, що засвідчують отриману освіту та набуту фахову спеціальність.

За результатами визначення ступеня придатності військовозобов’язаного та резервіста до проходження військової служби за станом здоров’я та професійно-психологічного відбору командир військової частини, керівник відповідного підрозділу розвідувальних органів, керівник Центрального управління або регіонального органу СБУ приймає рішення про призов військовозобов’язаного та резервіста на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

У разі невідповідності військовозобов’язаного та резервіста вимогам щодо проходження військової служби за станом здоров’я або професійно-психологічним характеристикам командир військової частини, керівник відповідного підрозділу розвідувальних органів, керівник Центрального управління або регіонального органу СБУ відмовляє військовозобов’язаному та резервісту, який подав відповідну заяву, в призові на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період до вибраної ним військової частини.

Крім того, зміни внесено до п. 74, 82 – 84, додатку 13 до Порядку.

Також зверніть увагу на Правові позиції Верховного Суду щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з війною, та збірник Воєнний стан. Всі нормативні матеріали, алгоритми дій, роз’яснення, корисні ресурси.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Про внесення змін до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період
||
№ Документа: 1130
Дата прийняття: 01.10.2024
Дата набрання чинності: 03.10.2024
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Про внесення змін до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період
||
№ Документа: 1130
Дата прийняття: 01.10.2024
Дата набрання чинності: 03.10.2024
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає