Connect with us

Думка експерта

Преюдиціальне значення vs ВАКС

Опубліковано

#ВАКС_это_звучит_гордо
#Ілійков_проти_Апеляційної_палати_ВАКС

Стаття 90 КПК України. Значення рішень інших судів у питаннях допустимості доказів

  1. Рішення національного суду або міжнародної судової установи, яке набрало законної сили і ним встановлено порушення прав людини і основоположних свобод, гарантованих Конституцією України і міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, має ПРЕЮДИЦІАЛЬНЕ значення для суду, який вирішує питання про допустимість доказів.

Стаття 198 КПК України. Значення висновків, що містяться в ухвалі про застосування запобіжних заходів

  1. Висловлені в ухвалі слідчого судді, суду за результатами розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу висновки щодо будь-яких обставин, які стосуються суті підозри, обвинувачення, НЕ МАЮТЬ ПРЕЮДИЦІАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ для суду під час судового розгляду або для слідчого чи прокурора під час цього або іншого кримінального проваджень.

Стаття 94 КПК України. Оцінка доказів

  1. Слідчий, прокурор, СЛІДЧИЙ СУДДЯ, суд ЗА СВОЇМ ВНУТРІШНІМ ПЕРЕКОНАННЯМ, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів – з точки зору достатності та взаємозв’язку для прийняття відповідного процесуального рішення.
  2. Жоден доказ не має наперед встановленої сили.

У Постанові від 04.08.2021 у справі 390/934/13-к ККС ВС зазначив:

«…відповідно до положень ст. 90 КПК рішення національного суду має преюдиціальне значення ЛИШЕ, ЯКЩО ВОНО НАБРАЛО ЗАКОННОЇ СИЛИ І НИМ ВСТАНОВЛЕНО ПОРУШЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ І ОСНОВОПОЛОЖНИХ СВОБОД, гарантованих Конституцією Україниі міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Як наслідок, судове рішення має преюдиціальне значення для суду, який розглядає кримінальне провадження, лише у визначених цією статтею випадках».

Постанова від 14.05.2024 у справі 991/7976/23 ККС ВС зазначив:

«Висловлені в ухвалі слідчого судді висновки за результатами розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу щодо строків досудового розслідування не мають преюдиційного значення для суду…».

Постанова від 24.04.2024 у справі 303/307/21 ККС ВС зазначив:

«…під час вирішення питання щодо допустимості доказів у кримінальному провадженні, рішення суду в іншій справі має преюдиційне значення лише у випадках, визначених ст. 90 КПК».

Постанова від 05.08.2020 у справі 700/361/17 ККС ВС зазначив:

«У кримінальному процесуальному праві ПРЕЮДИЦІЇ, як загальні положення (правила, факти), в силу яких суд, який здійснює оцінку доказів, вправі вважати встановленими обставини, що мають значення для вирішення кримінальної справи, як такі, що не потребують повторного чи додаткового дослідження, оскільки факт розцінюється суддею як безспірний (встановлений компетентним органом і такий, що спрощує оцінку даних), є допустимими для застосування виключно у випадках, прямо передбачених у КПК. Відповідно до ст. 90 цього Кодексу таким, що має преюдиціальне значення для суду, який вирішує питання про допустимість доказів, є рішення національного суду або міжнародної судової установи, яке набрало законної сили і ним встановлено порушення прав людини і основоположних свобод, гарантованих Конституцією України і міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Отже, ст. 90 КПК вказує лише на преюдиціальне значення рішення національного чи міжнародного суду, яким встановлено порушення прав і свобод людини, для вирішення питання щодо допустимості тих чи інших доказів».

УХВАЛА СЛІДЧОГО СУДДІ ВАКС від 03.10.2024 у справі 991/9754/24:

«…враховуючи наявність ОБОВ’ЯЗКУ у сторін виявляти повагу до судового рішення, яке набрало законної сили, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для повторної оцінки доводів сторони захисту, які уже були предметом оцінки слідчим суддею».

З повагою,
Адвокат ЮК «Амбер»
Семен Ханін

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.