Connect with us

Законодавство

Прокурорів пропонують позбавити пенсій по інвалідності

Опубліковано

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону щодо окремих питань пенсійного забезпечення працівників прокуратури № 12149.

Новою редакцією ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пропонується встановити, що суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера, у тому числі подання документів, які містять ознаки підробки та/або неправдиві відомості про стан здоров’я такої особи та стали підставою для призначення та виплати пенсії, незалежно від результатів розслідування або наявності обвинувального вироку суду щодо такої особи або осіб, причетних до підроблення таких документів, або виплачені надміру внаслідок необґрунтованого прийняття уповноваженими особами рішень, що дають підстави для встановлення інвалідності чи незаконної видачі документів про інвалідність і пенсіонер знав або міг знати, що діагноз, що став підставою для встановлення інвалідності, не відповідає дійсності, або внаслідок подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Читайте також: Звільнення прокурорів у період їх тимчасової непрацездатності визнано неконституційним

Крім того, передбачено виключити ч. 9 ст. 86 Закону України «Про прокуратуру», а також доручити Кабінету Міністрів України ініціювати проведення повторного розгляду питання щодо встановлення інвалідності та призначення пенсії по інвалідності особам, яким здійснювалися виплати такої пенсії на підставі ч. 9 ст. 86 цього Закону протягом останніх п’яти років.

Також зверніть увагу на Правові позиції Верховного Суду щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з війною, та збірник Воєнний стан. Всі нормативні матеріали, алгоритми дій, роз’яснення, корисні ресурси.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.