Законодавство
Заборонено називати «шоколадом» харчові продукти, що містять тваринні жири
Набрав чинності Закон України щодо підвищення безпечності та якості харчових продуктів від 4 вересня 2024 р. № 3947-IX – див. Дитяче харчування – без пальмової олії.
Також змінами до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», зокрема:
– визначено термін «трансжирні кислоти» – всі геометричні ізомери поліненасичених або мононенасичених жирних кислот, які мають хоча б один подвійний вуглецевий зв’язок (-C-C-) у трансконфігурації завдяки перериванню хоча б однією метиленовою групою (-CH2-CH2-);
– передбачено, що оператори ринку, які постачають харчові продукти, не призначені для кінцевого споживача або не призначені для постачання до закладів роздрібної торгівлі, у тому числі електронної торгівлі, повинні надавати іншим операторам ринку інформацію про вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться у жирах тваринного походження, якщо їх вміст у харчовому продукті перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті (нова ч. 9 ст. 20).
Викладено й в новій редакції п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
Крім того, змінами до ч. 1 ст. 4, ст. 11, 12 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»:
Читайте також: Впроваджено Реєстри суб’єктів племінної справи та селекційних досягнень у тваринництві
1) уточнено, що харчові продукти, призначені для кінцевих споживачів або закладів громадського харчування, повинні супроводжуватися повною інформацією про харчові продукти відповідно до вимог цього Закону;
2) заборонено використання для харчових продуктів назв «шоколад», «білий шоколад», «молочний шоколад», «родинний молочний шоколад», «шоколад «a la taza» та «шоколад «familiar a la taza», якщо в таких продуктах містяться тваринні жири, крім молочного жиру;
3) заборонено використання для харчових продуктів назв «шоколад», «білий шоколад», «молочний шоколад», «родинний молочний шоколад», «шоколад «a la taza» та «шоколад «familiar a la taza», якщо в таких продуктах містяться рослинні жири, крім тих, що відповідають вимогам та зазначені у відповідному переліку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Положення цієї частини щодо рослинних жирів не застосовуються до начинок, наповнювачів, добавлень, оздоблювальних/декоруючих елементів та інших інгредієнтів таких харчових продуктів, як шоколад, білий шоколад, молочний шоколад, родинний молочний шоколад, шоколад «a la taza» та шоколад «familiar a la taza»;
4) визначено, що у маркуванні харчових продуктів, що містять рафіновані олії рослинного походження, у переліку інгредієнтів зазначається: напис «олія» з обов’язковим зазначенням назви рослини, з якої вона походить, або напис «рослинні олії» з обов’язковим зазначенням назв рослин, з яких вони походять. У переліку інгредієнтів рафіновані жири рослинного походження позначаються написом «рослинний жир (рослинні жири)» з обов’язковим зазначенням назв рослин, з яких вони походять. За наявності у складі харчового продукту гідрогенізованих жирів чи олій у маркуванні такого продукту обов’язково зазначається «повністю гідрогенізований (повністю гідрогенізована)» або «частково гідрогенізований (частково гідрогенізована)».