Законодавство
5 цілей реформування системи шкільного харчування до 2027 р.
Набрало чинності розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2025 р. № 1216-р, яким затверджено операційний план заходів з реалізації у 2025-2027 роках Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 р., що включає такі цілі:
1) посилення фінансової та інституційної спроможності органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади для забезпечення ефективності і прозорості реформування системи шкільного харчування:
– забезпечення стратегічного підходу до впровадження реформи системи шкільного харчування на регіональному і місцевому рівні;
– формування достатнього фінансового ресурсу для розширення категорій учнів, що забезпечуються якісним і збалансованим гарячим харчуванням у закладах освіти;
– забезпечення створення умов для проведення ефективних і прозорих закупівель в системі шкільного харчування;
– сприяння залученню підприємств та підприємців до постачання товарів та послуг для забезпечення шкільного харчування;
2) відновлення та модернізація їдалень (харчоблоків) закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, дотриманням принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) та покращенням показників енергоефективності:
– відновлення та модернізація мережі їдалень (харчоблоків) закладів освіти із впровадженням трьох технологічних моделей організації харчування, завдяки яким забезпечується якісне, безпечне та різноманітне харчування для учнів (вихованців);
– спроможність закладів освіти впровадити та підтримувати дієву систему НАССР;
Читайте також: Для зарахування до спеціального педагогічного стажу не важливо чи за основним місцем роботи він здобутий
3) забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів (вихованців) навичок здорового харчування:
– забезпечення закладів освіти мотивованими та професійними медичними працівниками та працівниками їдалень (харчоблоків);
– набуття педагогічними працівниками та керівниками закладів освіти, науково-педагогічними працівниками інститутів післядипломної освіти компетентностей з питань організації та забезпечення харчування в закладах освіти;
– впровадження цифрових інструментів для ефективної реалізації реформи системи шкільного харчування;
4) свідоме обрання українцями здорового харчування:
– повноцінне, збалансоване харчування учнів (вихованців) у закладах освіти, яке відповідає затвердженим нормам;
– формування позитивного ставлення до здорового харчування через комунікацію з працівниками закладів освіти та територіальними громадами;
– доступність і зрозумілість інформації про здорове харчування;
5) інтеграція України в міжнародні ініціативи з розвитку шкільного харчування та посилення міжнародної співпраці щодо впровадження реформи системи шкільного харчування в Україні:
– посилення міжнародної співпраці України у сфері шкільного харчування;
– залучення підтримки від міжнародних партнерів для впровадження реформи системи шкільного харчування в Україні.
Внесено й зміни до Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 р., схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 990.
Також зверніть увагу на Правові позиції Верховного Суду щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з війною, та збірник Воєнний стан. Всі нормативні матеріали, алгоритми дій, роз’яснення, корисні ресурси.






