Connect with us

Події

Вся «суддівська кров» з одного джерела

Опубліковано

Леонід Лазебний, журналіст, головний редактор інформаційно-правової платформи ActiveLex

Сьогодні незалежний розслідувальний проект «Слідство.Інфо» презентував новий інформаційний ресурс для дослідження родинних зв’язків суддів України  «Суддівська кров».

Суддівська мантія – подарунок на весілля

Журналістка Слідства.Інфо Євгенія Моторевська розпочала презентацію з гучного епізоду суддівської дійсності, який тепер, завдяки можливостям аналізу інформації засобами «Суддівської крові» збагатився новими пікантними деталями.

Євгенія Моторевська (ліворуч)

Йдеться про колишнього голову Апеляційного суду м. Києва Антона Чернушенка (зраз перебуває за межами України), у якого під час затримання  на робочому місці виявили інвалютну готівку (ховав у мантію) і талони на понад 14 тон пального. Його син  Дмитро Чернушенко був консультантом Конституційного Суду, а невістка Ольга Кошова – суддя Деснянського районного суду м. Києва, в якому ні дня не працювала. Остання отримала мантію за два тижні до весілля, що стало в редакції «Слідства» предметом жарту, що це був подарунок. І досі на сайті Деснянського суду О. Кошова згадується як така, в якої «закінчився 5-річний строк повноважень». Донька фігуранта Єлизавета Чернушенко – суддя Ніжинського районного суду Чернігівської області. Зять Дмитро Савенко був начальник відділу РСО  Вищого спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, а його сестра Олена Савенко – помічником судді у Вищому господарського суду України.

Загалом за даним ресурсу в Україні 226 суддівських династій.

Ніхто з промовців не твердив, що всі учасники цих кланів корумповані, але зрозуміло, що в разі чого родинні інтереси переважать присягу судді на шальках Феміди.

Галя Чижик (в центрі)

Співавторка проекту «Суддівська кров», членкиня Громадської ради доброчесності Галя Чижик розповіла, що під час формування бази даних «крові» було опрацьовано  3672 декларації – саме така кількість суддів має родичів, яких мусять декларувати. А це – більше половини  нині працюючих українських суддів.

Оскільки проект заторкує таку кількість суб’єктів, ще не встигли його запустити, а вже дістали чимало запитів, зокрема з приводу того, чи законно зібрано інформацію. Законно – на порталі лише відкрита інформації з сайту Вищої кваліфікаційної комісії суддів, отже лише те, що є у вільному доступі. Проект просто суттєво спрощує пошук  інформації. Причому можна шукати не лише за прізвищем судді, а й за прізвищем родича – чого не пропонує сайт ВККС.

Непотизм, протекціонізм, конфлікт інтересів

Адвокат, член Громадської ради доброчесності Роман Маселко розказав, як ще на початку роботи по справах «суддів Майдану» раз по раз наражався на ситуації, коли судді безкарно можуть постановляти завідомо неправосудні рішення, не переймаючись наслідками, якщо вони – родичі інших суддів. Приміром, в одного батько був членом ВККС, а брат – також суддею. За такої родинної «комбінації» притягнути суддю до відповідальності – марно й намагатися.

Роман Маселко

Скандальна колишня голова Печерського райсуду Інна Отрош, вона ж – колишня членкиня Вищої ради юстиції  виїхала за межі Україна (за деякими даними працює суддею в Криму), а її дочка Інна Отрош – молодша, що стала суддею у 26 років,  працює і дотепер суддею в Господарському суді м. Києва та має всі шанси стати суддею довічно.

Донька іншої колишньої членкині і певний час навіть голови Вищої ради юстиції, а нині  голови Ради адвокатів України Лідії Ізовітової – суддя Харківського окружного адміністративного суду Олена Ізовітова-Вакім (стала суддею під час головування матері у ВРЮ) очікує на співбесіду у ВККС в межах кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді в березні 2019 р. і також має всі шанси пройти її успішно.

Показовою в контексті кланоформування можна вважати суддівську династію Тітових, яку очолює чинний член ВККС Юрій Тітов.

Суддівська династія в принципі річ не шкідлива, якщо йдеться про репутацію і доброчесність, яка  буквально передається у спадок, але не тоді, коли спадкується і увічнюється конфлікт інтересів, а репутацією вважається спроможність використання родинних зв’язків у судочинстві, непотизм, протекціонізм і решта подібних «чеснот».

У нас суддівський клан – це бізнес-імперія, яка може дуже ефективно розбудовуватися і переходити у спадок, утверджуючи династії «вершителів правосуддя».

Цілком підставно можна  очікувати, що як більше судді вдаватимуться до «реалізації» своїх кревних зв’язків у родинних інтересах, то більше цікавої і корисної інформації з’являтиметься в базі «Суддівської крові».

Андрій Козлов

Сайт – класний! – Коротко узагальнив свої враження від ресурсу член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Андрій Козлов. – Сумніви в тому, що представлена на ньому інформація  є отриманою законно, не мають підстав, адже всі, хто там згаданий, добровільно декларували її, погодилися на цей ступінь відкритості і надали згоду на публікацію. Там немає ні  фотографій ні «найкумеднішого домашнього відео».

Вищій кваліфкомісії суддів траплялося викривала випадки, коли судді не вказували деяких родичів, але з’ясування мотивів невказання  належить до компетенції Вищої ради правосуддя, яка часом вірить, що кандидат забув про родича випадково, або «неправильно зрозумів вимогу закону».

Отже, «Суддівська кров» – джерело інформації надзвичайно корисної для журналістів, які  з’ясовуватимуть реальні причини корупційних судових рішень і знаходитимуть їхніх бенефіціарів, для адвокатів, які зможуть ідентифікувати пов’язаних із суддею учасників спору і заявити відвід, подати скаргу на суддю чи навіть заяву про злочин, або ж просто обрати кращу тактику судового змагання, а також для правоохоронців, адже ресурс робить за них значну частину роботи з розслідування справ, пов’язаних із суддівською корупцією.

Примітно, що проведення презентації ресурсу про сімейні зв’язки призначили саме на День Святого Валентина. Це не позбавило учасників святкового настрою, а натомість додало трохи креативної пристрасті й підняло градус оптимізму.

«Любіть одне одного і будьте доброчесними!» – таке побажання, вписане у стилізоване сердечко, вінчає інструкцію Слідства.Інфо з користування базою даних «Суддівської крові».

Суддів серед промовців на презентації не було.

Ресурс уже працює.

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.