Connect with us

В Україні

Скасування мортаторію на продаж землі — це значне зростання ВВП

Опубліковано

Дарина МАРЧАК,
координатор Громадської коаліції за скасування земельного мораторію

Пазли, яких зараз не вистачає стейк- холдерам, — публічна підтримка нового Президента командою земельної реформи та презентація її конкретної концепції.

Заява заступника голови Офісу Президента Олексія Гончарука про те, що земельну реформу, тобто закон про обіг землі сільськогосподарського призначення, буде ухвалено новим складом парламенту до кінця ще цього року, — гарний сигнал. Важливо, що таку позицію він озвучує офіційно як спікер від команди Володимира Зеленського.

Із погляду механізмів формування й аналізу політики, відкриття ринку землі — більше ніж вдале рішення. За словами О. Гончарука, різні моделі ринку землі дозволять збільшити динаміку ВВП України від 0,5 до понад 3%. Згідно розрахунків доцента Київської школи економіки та експерта з земельних питань Олега Нів’євського, які він презентував на панельній дискусії Громадської коаліції за скасування мораторію на землю, ліберальна модель ринку плюс активна фінансова підтримка фермерів, у тому числі на придбання землі, може дати до 4% додаткового зростання ВВП на рік.

Із раціональної точки зору — все ідеально. Але головне в земельному питанні — не раціональні розрахунки, а дика й емоційна політика. Земля, суть від суті, — політичне питання, Politics у чистому вигляді.

Раніше домовитися з усіма ключовими стейкхолдерами щодо дизайну ринку було вкрай важко. Гарна новина для тих, хто любить раціональне «вироблення політики» і тих, хто живе в бурхливому політичному вирі, — більшість із тих, хто працює із землею й пов’язаних сферах, активно підтримують впровадження ринку. За останній рік з моменту створення Коаліції за скасування земельного мораторію, ми з колегами «обійшли» кілька сотень різноманітних бізнесів, асоціацій, груп впливу, аби зрозуміти їхню позицію щодо ринку землі. За цей же час 52 організації (з яких 10 — аграрні асоціації) приєдналися до нашої ініціативи.

Ще значно більше представників аграрного сектору підтримують ідею ринку, але хочуть бачити конкретну концепцію/законопроект, аби говорити про свою підтримку голосно (адже, ми знаємо, диявол завжди ховається в деталях). Навіть найбільш консервативна в цьому питанні Асоціація фермерів та землевласників прагне надання права продавати/купувати землю, хоча і за певних умов (рішення питання фінансування для придбання землі фермерами) та з чіткими обмеженнями.

І лише одиниці на сьогодні в аграрному секторі фактично саботують земельну реформу, формально говорячи про необхідність її впровадження за 5–10 років.

Публічна підтримка командою президента ринку та презентація конкретного бачення/концепції/законопроекту — той пазл, якого не вистачає, аби розпочати предметну дискусію з усіма групами стейк- холдерів щодо ринку землі, почути їхню позицію, врахувати страхи та забезпечити підтримку реформи з боку всіх тих, хто поки що остерігається «диявола у деталях». І досягти успіху як у policy, так і в politics. Здається, настає ідеальний час, аби наважитись і втілити цю реформу.

Джерело: Юридичний вісник України

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.