Connect with us

Законодавство

Розширено перелік основних документів внутрішнього аудиту

Опубліковано

Набрав чинності наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до Стандартів внутрішнього аудиту» від 14 серпня 2019 р. № 344.

Стандарти внутрішнього аудиту викладено у новій редакції, де, зокрема, зазначено, що внутрішні документи з питань внутрішнього аудиту розробляються керівником підрозділу внутрішнього аудиту з урахуванням цих Стандартів і Порядку здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 2011 р. № 1001 та мають охоплювати всі аспекти діяльності з внутрішнього аудиту.

До переліку основних  документів з питань внутрішнього аудиту додано декларацію внутрішнього аудиту та програму забезпечення та підвищення якості внутрішнього аудиту. Питання, які вони мають врегульовувати визначені п. 4 гл. 1 розд. 2 нової редакції Стандартів.

Внутрішній аудит проводиться за розпорядчим документом керівника установи. Керівник підрозділу внутрішнього аудиту визначає склад аудиторської групи, що має відповідати характеру й ступеню складності кожного внутрішнього аудиту, а також обмеженням у термінах і трудових ресурсах.

Внутрішній аудит розпочинається з планування аудиторського завдання. За його результатами складається програма внутрішнього аудиту, яка, у письмовому вигляді, підписується керівником підрозділу внутрішнього аудиту та затверджується керівником установи до початку її виконання.

Виконання аудиторського завдання передбачає збір аудиторських доказів із застосуванням визначених методів, методичних прийомів і процедур. За результатами порівняння (зіставлення) зібраних даних із критеріями оцінки формуються висновки.

Офіційним документом проведеного внутрішнього аудиту є аудиторський звіт, що його висновки мають містити обґрунтовані підсумки за результатами аналізу та оцінки зібраних даних відповідно до питань внутрішнього аудиту. В підсумку його розгляду, а також розгляду коментарів, висновків на них (за наявності) та рекомендацій, керівник установи приймає рішення про прийняття аудиторських рекомендацій відповідальними за діяльність особами.

За рішенням керівника установи керівник підрозділу внутрішнього аудиту або іншого структурного підрозділу установи забезпечує інформування та/або передання до правоохоронних органів матеріалів внутрішнього аудиту, за результатами якого виявлено ознаки шахрайства, корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, або нецільового використання бюджетних коштів, марнотратства, зловживання службовим становищем та інших порушень фінансово-бюджетної дисципліни, що призвели до втрат чи збитків.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Про внесення змін до Стандартів внутрішнього аудиту
||
№ Документа: 344
Дата прийняття: 14.08.2019
Дата набрання чинності: 13.09.2019
Дата реєстрації в Мінюсті: 27.08.2019
Номер реєстрації в Мінюсті: 975/33946
Внутрішній номер документа: Немає

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Про внесення змін до Стандартів внутрішнього аудиту
||
№ Документа: 344
Дата прийняття: 14.08.2019
Дата набрання чинності: 13.09.2019
Дата реєстрації в Мінюсті: 27.08.2019
Номер реєстрації в Мінюсті: 975/33946
Внутрішній номер документа: Немає