Connect with us

Законодавство

4% квартир у новобудовах – в комунальну власність

Опубліковано

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до статті 40 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” щодо пайової участі» № 2368.

Законопроектом, з метою створення умов для забезпечення в населених пунктах житлом громадян, які перебувають на квартирному обліку, пропонується передбачити право органів місцевого самоврядування при наданні земельних ділянок під будівництво житлових будинків встановлювати відсоток житлової площі, яка підлягатиме передачі в комунальну власність.

Зокрема, законопроектом доповнюються положення ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», якими передбачається, що замовник будівництва (інвестор) зобов’язується передавати безоплатно до комунальної власності відповідного населеного пункту частину житлових приміщень у спорудженому будинку, а саме:

пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури та передачі безоплатно до комунальної власності відповідного населеного пункту частину житлових приміщень у спорудженому будинку.

Згідно з законопроектом, граничний розмір зазначеної пайової участі з урахуванням інших передбачених законом відрахувань не може перевищувати 4 відсотки:

  • загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта – для одноквартирних житлових будинків та багатоквартирних житлових будинків загальною площею від 300 квадратних метрів до 500 квадратних метрів;
  • загальної площі житлових приміщень – для багатоквартирних житлових будинків загальною площею від 500 квадратних метрів.

У разі виділу передбаченої у п. 3, тобто 4 відсотки загальної площі житлових приміщень, в натурі є неможливим або не допускається такий виділ згідно із законом – сплачується грошова компенсація вартості такої площі.

Для ілюстративності – за перше півріччя 2019 р. загалом в Україні було здано близько 1,966 млн кв. м. житлової нерухомості. Відповідно до запропонованої норми 4% буде становити 78 666 кв. м., якими з урахуванням норми житлової площі на одну особу у 13,6 кв. м., можна буде забезпечити житлом 5 784 осіб за півроку.

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.