Connect with us

Законодавство

Новонароджені діти проходитимуть перевірку слуху (скринінг)

Опубліковано

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про захист дітей від виникнення та наслідків, спричинених втратою слуху» № 3134.

Як зазначає в пояснювальній записці ініціатор законопроекту народний депутат О. Юрченко, в Україні немає обов’язкової перевірки слуху, що призводить до пізнього виявлення порушень. Зокрема, у дітей пізнє виявлення сприяє затриманню розвитку слуху та мовлення. У ранньому віці батьки самостійно у домашніх умовах не можуть діагностувати втрату слуху. Втрата слуху призводить до розладів мовлення і слуху, затримки емоційного та психологічного розвитку.

За даними ВООЗ 60% випадків втрати слуху можна попередити вчасно діагностикою.

У зв’язку з цим, законопроектом пропонується на законодавчому рівні закріпити загальнообов’язкову перевірку слуху (скринінг). Передбачається, що скринінг в обов’язковому порядку проводитиметься для:

  • новонароджених дітей;
  • дітей, які зараховуються до дошкільних навчальних закладів або при досягненні 3 річного віку;
  • дітей, які зараховуються до першого класу закладів освіти або при досягненні 6 річного віку.

Батьки або законні представники дитини мають право відмовитися від проведення скринінгу слуху у дітей, незалежно від віку дитини за письмовою заявою.

Діти, які були обстежені з результатом «скринінг не пройшов» проходитимуть повторне обстеження.

Діти, яким не проводився скринінг слуху у перші дні життя повинні бути обстеженими не пізніше досягнення дитиною 1-місячного віку. Такий скринінг слуху проводиться в закладі охорони здоров’я за місцем спостереження дитини, в умовах дитячої поліклініки або вдома. У разі, якщо після проведення такого обстеження отримано результат «скринінг не пройшов», дитина направляється на повне аудіологічне обстеження не пізніше досягнення дитиною 3-місячного віку.

Діти, які досягли 3 річного і 6 річного віку та, які пройшли обстеження  слуху з результатом «скринінг не пройшов» перед зарахуванням до дошкільних закладів або до першого класу закладу повної загальної середньої освіти направляються на повне аудіологічне обстеження негайно.

Діти з втратою слуху мають право на слухопротезування. Дитина, якій за результатами повного аудіологічного обстеження слуху встановлено діагноз втрати слуху, вноситься до Єдиного реєстру дітей, що потребують слухопротезування.

Держава забезпечує належне фінансування слухопротезування дітей, гарантує безкоштовне обслуговування та заміну технічних та інших засобів слухопротезування.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.