Connect with us

Судова практика

Порушення суддею принципу змагальності сторін є підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності

Опубліковано

18 січня 2018 р. Верховний Суд своїм рішенням у справі № П/9901/12/17 9901/12/17 щодо оскарження суддею дисциплінарного стягнення накладеного на нього Вищою кваліфікаційною комісією суддів України за порушення вчинені під час розгляду судової справи в 1-й інстанції (цивільна справа №521/19212/14-ц) підтвердив законність застосування дисциплінарного стягнення до судді.

На підставі звернення громадянина, що був відповідачем у цивільній справі, про притягнення судді до відповідальності за факти упередженості та необ’єктивності під час розгляду справи (необґрунтована відмова в розгляді клопотань) ВККСУ застосувала до судді – порушника дисциплінарне стягнення.

Не погоджуючись з таким рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя звернувся з позовом до Верховного Суду.

В ході судового засідання Верховний суд встановив, що під час розгляду справи в якості судді позивач не встановив у повному обсязі фактичних обставин справи, що мають суттєве значення для її вирішення, та не надав належної оцінки доказам сторін.

Суддя виніс рішення на користь однієї сторони, не прийнявши до уваги доказів та клопотань іншої сторони, тим самим надаючи очевидну перевагу доводам однієї сторони над доводами іншої, що полягало у:

  • не взятті судом до уваги доказів іншої сторони;
  • не зазначення мотивів відхилення аргументів іншої сторони по суті спору;
  • невмотивованих відмовах суду у задоволені клопотань сторони.

Саме тому в діях позивача як судді встановлено склад дисциплінарного проступку, який полягає у порушенні принципу змагальності сторін судового процесу та їх рівності перед законом і судом.

Так, пп. г п.1 ч. 1 ст. 95 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» від 7 липня 2010 р. № 2453-VI до підстав притягнення судді до дисциплінарної відповідальності відносить порушення засад рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

На підставі цього Верховний Суд визнав правильність позиції ВККСУ та повністю відмовив в задоволенні позову судді.

Рішення в ЄДРСР

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.