Connect with us

Законодавство

Розроблено законопроекти, спрямовані на заміщення газу

Опубліковано

Міністерство енергетики спільно з Держенергоефективності та за активної участі Біоенергетичної асоціації України підготовили низку законопроектів, спрямованих на активізацію запровадження біоенергетичних проектів.

«Біоенергетика вже стала трендом у країнах Європи. Україна налаштована доєднатися до європейського «зеленого» курсу, тому розвиток біоенергетики повністю відповідає нашим євроінтеграційним прагненням у контексті кліматичної нейтральності. Крім того, біоенергетика – це можливість диверсифікації значних обсягів палива на шляху до прискорення досягнення енергетичної незалежності. Розроблені нами законопроекти дозволять заміщувати природний газ біопаливом, загальний потенціал якого становить понад 37 млрд куб м газу на рік», – заявила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.

Законопроект щодо розвитку ринку твердих біопалив передбачає впровадження системи електронної торгівлі твердим біопаливом, що дасть змогу знизити та вирівняти ціни на біопаливо, підвищити його якість та забезпечити стабільне постачання сировини для твердопаливних котелень та біоТЕЦ.

У цілому, близько 40% відходів вітчизняного агросектору достатньо для заміщення в еквіваленті понад 9 млрд куб м газу щороку.

Законопроектом щодо звільнення біопалива від податку на СО₂ пропонується зниження податкового навантаження для об’єктів біоенергетики з метою покращення їхньої інвестиційної привабливості.

Законопроект щодо стимулювання вирощування енергетичних рослин має на меті покращити умови та усунути існуючі бар’єри для вирощування енергорослин.

В Україні налічується близько 4 млн га малородючих земель, які не є придатними для с/г культур, проте можуть бути ефективно використані для вирощування енергетичних рослин. Реалізувавши зазначене, потенційно можна замістити близько 20 млрд куб м газу на рік.

Водночас, Міністерство разом із Держенергоефективності та стейкхолдерами вивчає питання розвитку біометану на шляху до розробки єдиного бачення його використання в Україні. Завдяки біометану можна замістити близько 8 млрд куб м газу в рік.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.