Connect with us

В Україні

Два мільйони для Фірташа

Опубліковано

Специфіка вітчизняної газової галузі полягає в тому, що будь-яка корисна управлінська ідея, коли її почати втілювати в життя, неодмінно породжує нові корупційні схеми. Щось подібне сталося і в 2015 році, коли замість непрозорого дотування Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» уряд запровадив масове субсидування населення. Але, на жаль, як і раніше, значна частина цих коштів осідає в напівпаразитичному прошарку посередницьких між населенням і Нафтогазом структур, які раніше умовно називалися «облгазами», а тепер «облгаззбутами».

Не зачіпаючи проблеми в цілому, ми розповімо про лише один, але дуже яскравий епізод, який характеризує діяльність цієї порочної системи, фабула якого міститься у вироку Кіцманського районного суду Чернівецької області від 21 березня цього року.

Там на лаву підсудних сіла начальник управління праці та соціального захисту Кіцманської райдержадміністрації Руслана Височина. В рамках виконання положень постанови Кабміну від 11.01.2015 р. No 20 «Про затвердження порядку перерахування деяких субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій», ця чиновниця ще в 2013 році від імені очолюваної нею установи підписала укладений з ПАТ «Чернівцігаз» договір про фінансування пільг та субсидій населенню на оплату природного газу. Але в ході згаданої вище реформи рішенням НКРЕКП ліцензію «Чернівцігазу» на постачання палива було анульовано, а новим гарантованим постачальником газу з 1 липня 2015 року було призначено підприємство ТОВ «Чернівцігаззбут».

У задумі реформаторів це мало призвести до демонополізації ринку газу, але де-факто відбулася лише зміна декорацій, оскільки ТОВ «Чернівцігаззбут» утворилося шляхом відпочкування від ПАТ «Чернівцігаз», а реальним власником обох цих структур залишився відомий олігарх Дмитро Фірташ. Однак де-юре пані Височина 13 серпня 2015 р. підписала з новим постачальником новий договір, який за своїм змістом був аналогічним попередньому. Відповідно до його умов Управління праці та соціального захисту населення мало складати Акти звірки заборгованості населення за спожитий газ, в яких визначалася сума, що мала бути компенсована райдержадміністрацією «Чернівцігаззбуту». Ці акти мали бути затверджені й погоджені спочатку фінансовим управлінням Кіцманської РДА, потім фінансовим департаментом Чернівецької ОДА, після чого — Державною казначейською службою й «Нафтогазом». За цим на підставі прийнятих спільних протокольних рішень кошти мали бути переказані на рахунок РДА, далі — на рахунок «Чернівцігаззбуту», а звідти, в свою чергу, на рахунок «Нафтогазу».

Схема складна й заплутатися в ній неважко навіть без злого умислу. А за наявності злого умислу можна її заплутати так, щоби потім успішно половити рибку в мутній воді. Саме так і вчинила Руслана Височина: замість того, щоб спрямувати кошти в «Чернівцігаззбут», вона протягом половини року спрямовувала їх у «Чернівцігаз». В результаті 2,3 мільйони гривень, які в кінцевому підсумку мали би потрапити до «Нафтогазу», насправді потрапили на офшорні рахунки Фірташа. Причому про добросовісну помилку й мови бути не може, оскільки ця пані особисто підписувала папери про те, що договір з «Чернівцігазом» вважається розірваним, а договір з «Чернівцігаззбутом» — таким, що набрав сили.

Утім нічим страшним, навіть після розкриття злочину, ця історія для неї не скінчилася. Їй було пред’явлено обвинувачення не в розтраті державних коштів, а всього-навсього в службовій недбалості. Вона визнала свою вину й була засуджена до двох років позбавлення волі із забороною обіймати керівні посади протягом двох років, але у зв’язку із застосуванням до неї амністії звільнена від відбування як основного, так і додаткового покарань.

Костянтин Юрченко,
ЮВУ

Джерело: Юридичний вісник України

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.