Connect with us

Законодавство

Дебюрократизація трудових відносин: бачення Кабміну

Опубліковано

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 5388 щодо лібералізації, дебюрократизації трудових відносин і спрощення ведення бізнесу. При цьому все відбувалося без представників Міністерства економіки, які мали представляти даний документ.

Спочатку депутати 240 голосами підтримали розгляд цього питання за скороченою процедурою. Потім заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук, який вів засідання, запросив до доповіді заступницю міністра економіки Світлану Глущенко, але, як виявилося, представляти законопроект з міністерства ніхто не прийшов.

Читайте також: Скасовано Порядок підтвердження надання закладу вищої освіти статусу національного

Після цього Стефанчук заочно звернувся до прем’єра. «Я попросив би Прем’єр-міністра звернути увагу на представництво законопроектів, які подаються урядом у парламент, щодо присутності представників, які повинні їх доповідати», — зазначив він. Після цього головуючий надав слово депутату Вадиму Івченку, котрий представив альтернативний законопроект № 5388-1. За його словами, мета проекту — «не загальне спрощення регулювання трудових відносин, а спрощення їх регулювання у визначених сферах: у сфері малого підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність без потенційного або реального звуження фундаментальних прав людини, якими є трудові та профспілкові права».

За словами голови профільного комітету ВРУ Галини Третьякової, урядовим законопроектом спрощується процедура укладення строкового договору та проходження випробування. Він також встановлює різницю між строковим і безстроковим договором — вказується, що строкові договори можуть укладатися на термін не більше, ніж 5 років.

Як було уточнено, урядовий законопроект «стимулює роботодавців до легального оформлення трудових відносин, створює передумови для більш ефективного дотримання законодавства про працю, передбачає встановлення зручного режиму робочого часу та відпочинку, а також ефективне використання періоду відпустки». До законопроекту включено низку норм, що встановлюють можливість врегулювання сторонами в трудовому договорі умов роботи. Зокрема, запропоновано можливість працівнику обирати день тижня, який буде для нього другим вихідним, як і час початку та закінчення щоденної роботи тощо.

Читайте також: Замість згоди профспілки на звільнення працівника – консультації

Також законопроектом, зокрема, створюються передумови для вирішення питання про можливість притягнення працівника за розголошення комерційної таємниці. За завдання шкоди внаслідок таких дій роботодавцю буде надане право притягнути працівника до повної матеріальної відповідальності.

Джерело: Юридичний вісник України

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.