Connect with us

Законодавство

Нові вимоги розкриття інформації небанківськими фінустановами

Опубліковано

Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про порядок розкриття інформації небанківськими фінансовими установами» від 5 листопада 2021 р. № 114, яка нещодавно проходила обговорення.

Положенням встановлено обсяг та порядок розкриття інформації небанківськими фінансовими установами та юридичними особами, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснюється Національним банком, шляхом розміщення інформації на всіх власних веб-сайтах надавачів фінансових послуг, а також у місцях надання послуг клієнтам.

Вимоги цього Положення не поширюються на розкриття інформації надавачем фінансових послуг як емітентом відповідно до вимог законодавства про цінні папери та інформування споживачів фінансових послуг про умови та порядок надання фінансових послуг.

Читайте також: Нацбанк замовлятиме юридичні послуги поза процедурою публічних закупівель

Надавач фінансових послуг зобов’язаний дотримуватися вимог цього Положення протягом усього строку перебування в Державному реєстрі фінансових установ, а Національний банк має право застосувати до надавача фінансових послуг заходи впливу в разі порушення ним вимог цього Положення.

«Надавачі небанківських фінансових послуг розкриватимуть власні реєстраційні дані, умови та порядок діяльності, перелік власних веб-сайтів. У відкритому доступі буде інформація щодо відокремлених підрозділів та переліку осіб, які надають посередницькі послуги. Розміщуючи інформацію в публічному доступі, надавачі небанківських фінансових послуг керуватимуться чітко встановленими правилами – інформація повинна бути актуальною, не вводити клієнтів в оману, а її пошук має бути простим», – пояснили в НБУ.

Читайте також: Кредитні спілки не каратимуть за порушення, спричинені карантином

Надавачі фінансових послуг отримали чотири місяці із набрання чинності Положенням, щоб узгодити свою діяльність з його вимогами та шість місяців, щоб забезпечити можливість навігації, пошуку і використання інформації з вимкненою в браузері (вебоглядачі) функцією відображення графічних елементів сторінок.

Водночас, визнано таким, що втратив чинність, пункт 1 розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, від 19 квітня 2016 р. № 825.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Про затвердження Положення про порядок розкриття інформації небанківськими фінансовими установами
||
№ Документа: 114
Дата прийняття: 05.11.2021
Дата набрання чинності: 10.11.2021
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Про затвердження Положення про порядок розкриття інформації небанківськими фінансовими установами
||
№ Документа: 114
Дата прийняття: 05.11.2021
Дата набрання чинності: 10.11.2021
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає