Connect with us

Законодавство

Верифікувати клієнтів комерційних банків зможуть треті особи

Опубліковано

На офіційному інтернет-порталі Національного Банку України повідомляється про намір Нацбанку надати суб’єктам господарювання право верифікації та ідентифікації осіб, що відкривають рахунки у банках. Такий намір реалізований у проекті постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах»

Метою розробки постанови визначено удосконалення системи ідентифікації та верифікації фізичних осіб та відповідно до вимог п. 5 ст. 9 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Постановою передбачено, що суб’єктам підприємницької діяльності, як юридичним особам, так і фізичним особам-підприємцям буде надане право здійснювати ідентифікацію та верифікацію клієнтів банку ‒ фізичних осіб у порядку, визначеному нормативно-правовим актом Національного банку з питань фінансового моніторингу. Головною вимогою до таких суб’єктів підприємницької діяльності стане належність виключно до резидентів України.

Для цієї ж мети банки зможуть отримати право на використання ідентифікаційних даних клієнтів за допомогою системи BankID (Єдина національна система електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб).

Крім того, у разі прийняття, постановою буде скасовано зобов’язання для осіб, що провадять незалежну професійну діяльність, при відкритті банківського рахунку надавати банку копію довідки про взяття на облік у Пенсійному фонді.

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.