Connect with us

Законодавство

За крок до сучасного трудового законодавства

Опубліковано

Олег ГЕТМАН, координатор експертних груп Економічної експертної платформи

Законопроект № 5371, який позбавить від зайвих десятків паперів та архаїчних штрафів і дозволить встановлювати гнучкі умови праці, готовий до другого читання.

Як не дивно, але в Україні трудові відносини й досі регулюються застарілим Кодексом законів про працю, прийнятим ще в СРСР та розробленим в умовах радянської адміністративно-командної економіки, в якій єдиними роботодавцями були держава, зокрема державні підприємства. В умовах сучасних економічних реалій вкрай жорстка зарегульованість трудових відносин суперечить принципам ринкового саморегулювання, сучасного організаційного і кадрового менеджменту. Не відповідає вона й актуальним потребам ринку праці та створює численні необґрунтовані бюрократичні перепони як для самореалізації найманих працівників, так і для підвищення конкурентоздатності роботодавців.

Читайте також: Новації трудового законодавства роз’яснила Нотаріальна палата

Наразі критичними є такі проблеми українського трудового законодавства:

  • застаріла та надто складна система нормування й оплати праці, нормування й обліку робочого часу, надання відпусток тощо;
  • невідповідність застарілих методів державного регулювання трудових відносин реаліям ринкової економіки;
  • критична забюрократизованість та складність здійснення трудових відносин для роботодавців і працівників, що негативно позначається на динаміці процесів господарювання та пригнічує економічні стимули;
  • надмірна складність діючих процедур обліку кадрів та великий масив кадрової документації, на ведення якого витрачаються значні обсяги фінансових, часових і людських ресурсів;
  • невиправданий тиск на бізнес з боку контролюючих органів та постійні загрози накладення санкцій і штрафів за порушення численних бюрократичних процедур, передбачених застарілим законодавством про працю.

Які зміни передбачаються?

Кілька тижнів тому був прийнятий за основу законопроект № 5371, який на цей час опрацьований комітетом ВРУ з питань соціальної політики і готовий до голосування в парламенті в цілому. Ключова його новація — створити договірний режим регулювання трудових відносин для малого та середнього бізнесу, зробивши його основним засобом регулювання цих відносин. Такий договірний режим встановлюється за умов, якщо роботодавець не є юридичною особою публічного права, а суб’єктом малого або середнього бізнесу з кількістю працівників не більше 250 осіб. Також цей режим може застосовуватися до трудових відносин, що виникають між роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць.

У межах вільного трудового договору сторони на власний розсуд врегульовують свої стосунки: щодо системи та режиму оплати, працевлаштування і звільнення, робочого часу, тривалості робочого тижня, відпустки та вихідних тощо. Це особливо важливо в сучасному світі, де з’явилися сотні нових креативних професій, які вимагають особливого режиму організації та винагороди праці. Водночас цей вільний трудовий договір має все необхідне для захисту працівника — він має обов’язково містити всі гарантії для його захисту, передбачені міжнародними конвенціями, а також істотні умови (місце роботи, дата, строк дії, умови оплати праці).

Реалізація даного проекту закону призведе до модернізації трудового законодавства в Україні, відходу від застарілих радянських норм, наближення цього законодавства до світових трендів провідних економік.

Цей законопроект надає можливість працівникам та роботодавцям більш гнучко змінювати умови співпраці, зменшує витрати на адміністрування, що в підсумку надасть можливість встановлювати кращі умови праці. Важливо також зазначити, що цей проект щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва — підтриманий Національною радою реформ при Президентові України у 2021 році, до складу якої входять представники різних гілок влади, представники громадянського суспільства та бізнесу. Запровадження таких змін особливо важливо у воєнний час, коли умови змінюються майже щодня, коли важливо до питань працевлаштування підходити гнучко, з урахуванням різних факторів.

Сподіваємося, що вже найближчими днями парламент підтримає цей важливий законопроект в цілому, і країна отримає сучасне трудове законодавство.

Джерело: Юридичний вісник України

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.