Connect with us

Порятунок у Польщі

Магдалена Бартосевич: Безоплатна правова допомога формує юриста

Опубліковано

Допомога іншим під час роботи pro bono дуже сильно впливає на наше життя, в тому числі професійне, але також робить нас кращими юристами та внутрішньо багатшими людьми, – каже юрисконсульт Магдалена Бартосевич з OIRP у Варшаві, одна з переможниць цьогорічного «Кришталевого серця юрисконсульта». Нагороду отримала, серед іншого за підтримку та координацію допомоги біженцям від війни.

Читайте також: Міністерство юстиції Польщі навчає людей, які допомагають біженцям з України

Патриція Роєк-Соча: Ви витрачаєте свій вільний час, часто значну частину своєї професійної роботи, щоб допомагати іншим безоплатно. Чому?

Магдалена Бартосевич: Я повинна визнати, мені дуже близько те, що сказала, дякуючи  за наші «Кришталеві серця» адвокат Йоанна Піньковська, що насправді, завдяки нашій відданості, не тільки люди, яким ми допомагаємо, отримують користь, але й збагачують нас внутрішньо, виховують чутливими до інших людей та їхніх потреб. Я думаю, що мої колеги відчувають те саме і мають потребу заступитися за слабших – для цього потрібне лише серце і певність, що це необхідно.

Патриція Роєк-Соча: Спектр допомоги, яку ви надаєте, також дуже широкий, тобто навчання дітей та молоді, а також координація всіх заходів щодо підтримки біженців від війни, і не лише громадян України. Нагадаємо, що свою діяльність у цій сфері ви розпочинали з підтримки людей на польсько-білоруському кордоні.

Магдалена Бартосевич: Так, і це ще складніше питання. У випадку біженців, які постраждали від кризи на польсько-білоруському кордоні, державної підтримки немає. Але громадяни Сирії та Іраку також приїжджають сюди, до Польщі, щоб захистити себе від війни чи переслідувань. Війна в Україні показала нам, що подібний збройний конфлікт може мати місце і в наших широтах. Кожен з нас колись може стати біженцем. Невже ми хочемо, щоб нас у такий момент залишили без допомоги посеред лісу чи відвезли назад на кордон? Кожен заслуговує на допомогу та шанс, незалежно від національності чи кольору шкіри. Крім того, кожній людині за міжнародним правом гарантована можливість отримати таку допомогу.

Читайте також: Спеціальний закон про допомогу українцям: Заборону виселення скасовано, та лише в разі короткострокової оренди

Патриція Роєк-Соча: У чому полягає допомога адвоката в таких складних ситуаціях?

Координаційний центр правової допомоги діяв у Гайнівці, на польсько-білоруському кордоні. Юридичні радники з’являлися скрізь, де було необхідно юридичне втручання. Коли з’явився адвокат і отримав довіреність від іноземця, ця людина переставала бути анонімом. Юридичні консультанти взяли на себе і продовжують представляти іноземців, наприклад, у провадженні щодо затримання, тобто звільнення іноземця з центру утримання для іноземців, а також у провадженні щодо надання їм міжнародного захисту в Управлінні у справах іноземців.
Центр переїхав до Варшави, але провадження ще не завершені. Ми фізично не перебуваємо в Гайнівці, але все ж у великій групі юристів беремося за безоплатні справи щодо іноземців з польсько-білоруського кордону. Сам Центр, у свою чергу, також розширив свою діяльність для допомоги громадянам України та всім людям, які втекли до Польщі у зв’язку з цим збройним конфліктом. Спільно з представниками всіх юридичних професій Польщі ми створили проект під назвою «Правники – Україні», в якому працює гаряча лінія з правовою інформацією чотирма мовами: українською, російською, польською та англійською за загальнонаціональним номером +48 800 088 544, і ми також запускаємо веб-сайт на цих мовах за адресою https://prawnicyukrainie.pl/ Телефонний номер працює з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 19:00, і кожен, хто дзвонить, отримує необхідну безоплатну юридичну підтримку, зокрема, у питаннях, що стосуються легалізації перебування, трудового права, сімейного права тощо.

Читайте також:  Prawo.pl співпрацює з українським порталом правових новин LexInform

Патриція Роєк-Соча: Як така безоплатна діяльність впливає на вашу професійну діяльність?

Магдалена Бартосевич: Безумовно, потрібно дуже відповідально розподілити час між професійними справами та громадською діяльністю, адже, на жаль, подовжити добу неможливо, а як безкоштовні, так і комерційні клієнти мають отримувати юридичну допомогу на найвищому рівні. Хоча мені також дуже подобається працювати за основним місцем роботи.

Патриція Роєк-Соча: На чому, зокрема, ви спеціалізуєтеся?

Магдалена Бартосевич: Я співкерую юридичною фірмою, де займаюся бізнесом, господарськими відносинами, кримінальними та економічними питаннями, боротьбою з відмиванням грошей і комплаєнсом у широкому розумінні.

Патриція Роєк-Соча: Не міграційне законодавство?

Магдалена Бартосевич: Зовсім ні. Більшість юрисконсультів, які зараз допомагають біженцям, до кризи на польсько-білоруському кордоні не спеціалізувалися на міграційному праві. Ми тільки почали це вивчати, оскільки була велика потреба допомогти жертвам кризи, і ми, природно, хотіли долучитися. Нам пощастило, що члени нашої місцевої влади є великими експертами та знавцями міграційного та іноземного права, адже щоденно займаються такими питаннями, співпрацюючи, наприклад, з неурядовими організаціями. На самому початку кризи ці люди доклали багато праці та енергії, щоб, наприклад, у рамках тренінгів у районних палатах та KIRP підготувати всіх консультантів та консультантів, які бажають допомогти, для належного надання допомоги. Вони і далі пропонують поради та допомогу.

Патриція Роєк-Соча: А для чого ви берете участь у навчанні молоді та дітей? Бо закладати підмурівок у правову обізнаність потрібно із раннього віку?

Магдалена Бартосевич: Звичайно, тим більше, що в Польщі правосвідомість суспільства невисока, люди не дуже часто не розрізняють навіть основні інститути права політичної системи. Це привернуло мою увагу, і моєю першою думкою було те, що наша місія як юристів також полягає в тому, щоб підготувати та навчати суспільство юридичним термінам, щоб люди знали свої права та обов’язки та знали, як ними користуватися. Звичайно, не йдеться про те, щоб кожен став юристом, а про те, щоб люди могли розумно оцінити правову ситуацію, в якій вони опинилися, а також знати, коли для цього потрібна консультація юриста. Кожен з нас вважає за краще запобігти пожежі, ніж потім її гасити. Найпростіше, звичайно, достукатися до молоді та дітей. Тож ми почали організовувати уроки з права – зрештою вийшов дуже великий освітній проект, у рамках якого група юрисконсультів проводять уроки з молоддю та дітьми в початковій та середній школах. Школи запрошують нас регулярно, є школи, де ми маємо звичайні класи, наприклад, середня школа ім. Кошута в Урсинові, Варшава. У співпраці з вихователями ми підготували сценарії уроків.

Патриція Роєк-Соча: А які теми?

Магдалена Бартосевич: Різноманітні – починаючи від Конституції , через права дітей, учнів, сімейне право, наприклад, до укладання договорів чи трудового права. Ми розширили сферу дії на різні галузі права, включно з кримінальним. У нас дуже свідомі молоді люди, які мають широкі знання, цікавляться світом, і це варто цінувати.

Патриція Роєк-Соча

Текст польською на Prawo.pl

Посилання в тексті статті можуть напряму вказувати на відповідні документи в програмі LEX PL та Активлекс. Щоб переглянути ці документи, необхідно увійти у відповідну програму. Доступ до вмісту документів залежить від наявних ліцензій

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.