Connect with us

Законодавство

Суб’єкти видобувної галузі звітуватимуться про всі платежі та угоди

Опубліковано

Передано на підпис Президенту прийнятий Верховною Радою  Закон України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» (законопроект № 6229 від 23 березня 2017 р.).

Законом визначено таких суб’єктів розкриття інформації :

  • суб’єкт господарювання, який здійснює діяльність у видобувних галузях – ФОП чи юридична особа, яка здійснює користування надрами для геологічного вивчення та/або видобування корисних копалин загальнодержавного значення, тощо;
  • отримувач платежів – будь-який орган державної влади, а також будь-яке підприємство, установа або організація, які прямо або опосередковано контролюються державою;
  • материнські підприємства, які здійснюють контроль хоч над 1 суб’єктом господарювання;
  • Міненерговугілля.

Розкриття інформації відбувається у спосіб подання звіту про виробництво (у випадку материнських підприємств – консолідованого звіту), інформації щодо проведених платежів шляхом розміщення їх електронних копій на сайтах та електронних копій спеціальних дозволів на користування надрами, інформації про істотні умови угод про користування надрами разом із відповідними витягами із таких угод, тощо.

З метою здійснення нагляду за процесом розкриття інформації у видобувних галузях відповідно до вимог Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (ІПВГ) Міненерговугілля утворює багатосторонню групу з питань імплементації в Україні ІПВГ, де головою групи виступатиме Міністр енергетики та вугільної промисловості України.

Також до складу групи ІПВГ делегуватимуться по одному представнику з ДФС, Мінприроди та Держгеонадр.

ІПВГ готує звіт за результатом проведення аналізу та звірки інформації, наданої суб’єктами господарювання та отримувачами, який складається українською та англійською мовами.

Протягом 2 місяців після оприлюднення звіту ІПВГ суб’єкти розкриття інформації за результатами аналізу звіту ІПВГ можуть подавати до Міненерговугілля пропозиції щодо підвищення ефективності функціонування видобувних галузей.

У ст. 12 Закону вказано такі строки розкриття інформації:

  • суб’єкти господарювання – щороку до 1 вересня;
  • Міненерговугілля – надає суб’єкту розкриття інформації повідомлення про отримання звіту протягом 30 днів;
  • звіт ІПВГ публікується щорічно не пізніше 30 листопада;
  • копії спеціальних дозволів на користування надрами та інформації про істотні умови договорів розміщуються протягом 1 місяця з дати їх отримання, видачі або підписання;
  • отримувачі платежів зобов’язані надавати на запит центрального органу виконавчої влади повну інформацію про платежі у строк, що не перевищує 15 робочих днів з моменту відповідного запиту.

Всі розміщенні дані будуть залишатись відкритими публічно протягом, щонайменше, 10 років з дати розміщення.

Окрім того, Законом зобов’язано Кабмін протягом 2 місяців затвердити порядки розкриття інформації суб’єктами господарювання та порядок розгляду Мінерговугілля справ про порушення законодавства.

Також визначено, що за попередній період, тобто за 2017 рік, суб’єкти господарювання не розкриватимуть інформацію.

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.