МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
08.02.2022 № 41
Про затвердження Комплексного плану заходів щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя особового складу Збройних Сил України на 2022-2026 роки
Відповідно до вимог Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” та на виконання підпункту 95 пункту 4 Положення про Міністерство оборони України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 671 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 року № 730), наказую:
1. Затвердити Комплексний план заходів щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя особового складу Збройних Сил України на 2022 – 2026 роки, що додається.
2. Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити виконання Комплексного плану заходів щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя особового складу Збройних Сил України на 2022 – 2026 роки при всіх видах діяльності військ, у тому числі під час виконання завдань у районі здійснення заходів Із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.
3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства оборони України від 10 березня 2016 року № 126 “Про затвердження Комплексного плану заходів щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя особового складу Збройних Сил України на 2016 – 2020 роки”.
4. Наказ розіслати згідно з розрахунком розсилки.
Міністр оборони України | О. Резніков |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства оборони України
08 лютого 2022 року № 41
КОМПЛЕКСНИЙ ПЛАН
заходів щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя особового складу
Збройних Сил України на 2022-2026 роки
№ з/п | Заходи | Строк виконання | Відповідальний виконавець |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. Організаційні заходи | |||
1.1 | Проводити засідання надзвичайних протиепідемічних комісій, під час яких:
провести аналіз інфекційної захворюваності військовослужбовців з виявленням причин її виникнення та вжиття заходів щодо їх усунення; визначити готовність відповідних служб військових частин до роботи в умовах виникнення та розповсюдження масових інфекційних захворювань, у тому числі особливо небезпечних (зокрема СОVID-19); |
Щоквартально на початку кварталу | Командувачі видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, командувачі оперативних командувань, командири військових частин, начальники вищих військових навчальних закладів, установ, організацій та державних підприємств Міністерства оборони України |
розробити пропозиції та внести відповідні зміни в плани попередження занесення та розповсюдження масових інфекційних захворювань серед особового складу військових частин, залежно від епідемічної ситуації визначити періодичність перевірок організації розміщення, водопостачання, харчування, лазне-прального, матеріально-побутового забезпечення, умов навчально-бойової діяльності особового складу з метою своєчасного виявлення причин, що сприяють виникненню та розповсюдженню інфекційних та масових неінфекційних захворювань, за результатами перевірок відповідно до компетенції вживати заходи щодо усунення виявлених порушень | Негайно у разі ускладнення епідемічної ситуації | ||
1.2 | Забезпечити стовідсоткове охоплення особового складу плановим флюорографічним обстеженням | Щорічно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, установ, організацій та державних підприємств Міністерства оборони України |
1.3 | Забезпечити виконання вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 1415-р “Про схвалення Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року” | Постійно | Начальники медичної служби військових частин, військових навчальних закладів, видів Збройних Сил України, начальники регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
1.4 | Проводити всебічний аналіз епідемічної ситуації щодо розповсюдження інфекцій, які передаються переважно статевим шляхом (венеричні хвороби, вірусні гепатити В і С (далі – ВГС), ВІЛ/СНІД), та складати конкретизовані річні плани медичних заходів із профілактики ВІЛ-інфекції СНІДу у видах Збройних Сил України, санітарно-епідеміологічних закладах Командування Медичних сил Збройних Сил України | Щороку до 15.03 | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники медичної служби видів Збройних Сил України, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
1.5 | Визначити та охарактеризувати рівень захворюваності на ВІЛ/ВГС та інших інфекцій, що передаються статевим шляхом та через кров, провести моніторинг ризикованої поведінки щодо інфікування ВІЛ військовослужбовців, як компонента епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією, оцінки ситуації щодо обізнаності у профілактиці ВІЛ-інфекції/СНІДу та визначення рівня знань серед нового поповнення, військовослужбовців строкової, контрактної служби, офіцерів та курсантів; удосконалення системи моніторингу захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД у Збройних Силах України | Щорічно протягом 2022 – 2026 років | Командування Медичних сил Збройних Сил України |
1.6 | Організувати проведення інформаційних заходів з питань подолання стигматизації та дискримінації щодо ВІЛ-інфікованих осіб та представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ | Постійно | Командування Медичних сил Збройних Сил України, начальники медичної служби з’єднань, військових частин (закладів) |
1.7 | Перед виходом на полігони (навчальні центри) у термін не пізніше як за 7 діб (під час проведення міжнародних навчань не пізніше як за 15 діб) перевіряти готовність полігонів (навчальних центрів) до прийому особового складу відповідно до санітарно-гігієнічних норм щодо організації розміщення, водопостачання, харчування та лазне- прального обслуговування військ (сил) у польових умовах, на полігонах (у таборах) з обов’язковим складанням акта | Перед виходом на полігони (навчальні центри) | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, яким підпорядковані полігони, начальники регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
1.8 | Поповнювати незнижуваний запас дезінфекційних засобів для проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації на об’єктах підвищеного епідемічного ризику (харчування, водопостачання, лазне-прального обслуговування тощо) | Щороку до 15.05 | Командири військових частин, начальники квартирно-експлуатаційної служби частини (наказ Міністерства оборони України від 16 липня 1997 року № 300 пункти 3.2.1, 3.8.13, наказ начальника Генерального штабу Збройних Сил України від 16 грудня 2019 року № 469 пункт 2.8) |
1.9 | Здійснювати згідно із законодавством України заходи щодо припинення порушення санітарних норм (обмеження, припинення, заборона окремих видів діяльності, заборона експлуатації об’єктів, що не відповідають діючим санітарним нормам і правилам, вилучення з обігу неякісної та небезпечної продукції, зокрема продуктів харчування тощо) | У разі виявлення порушень санітарного законодавства України | Начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
1.10 | Забезпечити у необхідному обсязі фінансування службових відряджень фахівців санітарно- епідеміологічних закладів Командування Медичних сил Збройних Сил України для здійснення ними санітарно-епідеміологічного нагляду у військових частинах і закладах та проведення протиепідемічних заходів у разі появи осередків інфекційних хвороб | Щороку до 01.10 | Командування Медичних сил Збройних Сил України |
2. Медичне та санітарно-епідеміологічне забезпечення | |||
2.1 | Забезпечити організацію та проведення протиепідемічних заходів під час підготовки національних контингентів до відправлення за кордон, під час виконання ними миротворчих місій, а також після їх повернення | Під час підготовки, виконання місії та повернення миротворчого контингенту | Командування Медичних сил Збройних Сил України |
2.2 | Організувати забезпечення незнижуваних запасів діагностичних, імунобіологічних препаратів, лікарських засобів, виробів медичного призначення, матеріально-технічних, дезінфекційних, дератизаційних та дезінсекційних препаратів на випадок виникнення масових інфекційних захворювань і підтримувати в готовності до застосування | Щороку до 15.06 | Командування Медичних сил Збройних Сил України |
2.3 | Підготувати Військово-медичні клінічні центри, військові госпіталі до розгортання на їх базі відділень для роботи в умовах застосування зброєю масового ураження в тому числі під час надходження інфекційних хворих з підозрою на особливо небезпечні хвороби (в тому числі на COVID-19), де передбачити палати інтенсивної терапії для лікування хворих на період госпіталізації (в тому числі у разі масового надходження хворих – шляхом перепрофілювання відділень терапевтичного профілю) | Щороку до 15.01 | Командування Медичних сил Збройних Сил України, начальники Військово- медичних центрів, військових госпіталів, військових мобільних госпіталів, регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь |
2.4 | Посилити контроль за температурою, визначеною Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України в житлових і службових приміщеннях, їх регулярним вологим прибиранням, дезінфекцією та провітрюванням, облаштуванням та організацією цілодобової роботи сушарень, забезпеченням особового складу теплою білизною, постовим одягом, роботою пунктів обігріву особового складу на полігонах, якісним харчуванням, під час планування якого передбачити забезпечення гарячими напоями, тривалістю перебування особового складу на відкритому повітрі тощо | В осінньо-зимовий період | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів |
2.5 | У кожній військовій частині (закладі) створити ізолятори для госпіталізації хворих на дві інфекції з різним механізмом передачі збудника інфекції, з розрахунку 10% кількості особового складу, забезпечити ізолятори господарсько-побутовим, медичним майном та обслуговуючим персоналом, створити запаси лікарських і дезінфікуючих засобів.
В ізоляторах лікувати хворих тільки з легким перебігом хвороби |
У разі підвищення захворюваності | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники медичних служб військових частин, закладів |
2.6 | Проводити медичні огляди військовослужбовців, які прибувають з відпусток та відряджень. Осіб, які прибули із несприятливих на грип, гострі респіраторні та “дитячі” інфекції районів, тимчасово розміщувати у спеціально відведених приміщеннях (ізоляторах) | Постійно | Начальники медичної служби військових частин та військових навчальних закладів |
2.7 | Забезпечити своєчасне отримання інформації від місцевих органів схорони здоров’я на території відповідальності та дислокації частин, своєчасно доводити її до командирів військових частин та оперативно реагувати на зміну епідемічної ситуації | У разі зміни епідеміологічної ситуації | Начальники регіональних санітарно- епідеміологічних закладів Командування Медичних сил Збройних Сил України, начальники медичної служби гарнізонів |
2.8 | Під час епідемічного підвищення захворюваності на COVID-19, грип та інші гострі респіраторні інфекції серед місцевого населення і військовослужбовців вживати режимно-обмежувальних заходів: уточнити та конкретизувати, а за необхідності ввести в дію, План заходів щодо попередження занесення і розповсюдження респіраторних та інших інфекцій у військових частинах Збройних Сил України | В епідемічний період | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
2.9 | Проводити профілактичну дезінфекцію у службових та житлових приміщеннях, щоденно проводити прибирання приміщень із застосуванням дезінфікуючих засобів | В епідемічний період | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів |
2.10 | Проводити попередні та періодичні медичні огляди персоналу лікувально-профілактичних закладів, закладів та підрозділів заготівлі та переливання крові, медичних підрозділів військових частин (закладів), санаторіїв, пансіонатів, баз відпочинку для дорослих тощо, в обсязі та в терміни вказані в пункті 13 Переліку необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, затвердженого наказом Міністра охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280 | Постійно | Начальники лікувально- профілактичних закладів, начальники медичних служб військових частин (закладів) |
2.11 | Проводити попередні та періодичні медичні огляди персоналу дитячих і підліткових оздоровчих (сезонних) закладів, в обсязі та в терміни вказані в пункті 12 Переліку необхідних обстежень лікарів- спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, затвердженого наказом Міністра охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280. | Постійно | Начальники дитячих і підліткових оздоровчих (сезонних) закладів |
3. Утримання та очищення території військових містечок | |||
3.1 | Забезпечити утримання території військових містечок у чистоті та порядку, проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники квартирно- експлуатаційної служби частини |
3.2 | Вживати заходи щодо запобігання знаходженню на території військових частин (закладів) бродячих тварин | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів |
3.3 | Забезпечити збирання твердих побутових відходів відповідно до статутних вимог, дотримання графіків його вивезення, дезінфекції контейнерів та спецавтотранспорту | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники квартирно- експлуатаційної служби частини |
3.4 | Здійснювати контроль та вживати дієвих заходів щодо недопущення забруднення навколишнього середовища стічними водами, виливу неочищених стоків на рельєф місцевості та у природні водойми, особливо у такі, що є джерелами питного водопостачання та водокористування шляхом забезпечення у гарнізонах належного санітарно- технічного стану каналізаційних споруд та мереж | Постійно | Начальники регіональних санітарно- епідеміологічних закладів Командування Медичних сил Збройних Сил України, командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники квартирно-експлуатаційної служби частини |
3.5 | Здійснювати укладання договорів із регіональними санітарно-епідеміологічними управліннями (у випадку їх відсутності за місцем розташування із цивільними спеціалізованими закладами) на систематичне проведення дератизації та дезінсекції на об’єктах військових частин | Щорічно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники квартирно- експлуатаційної служби частини, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних закладів Командування Медичних сил Збройних Сил України |
4. Розміщення особового складу | |||
4.1 | Забезпечити утримання казармених та службових приміщень у чистоті та порядку, своєчасно проводити їх вологе прибирання, провітрювання та дезінфекцію, забезпечити військові частини необхідною кількістю дезінфекційних засобів для проведення профілактичної дезінфекції (за статтями Класифікації видатків за кошторисом Міністерства оборони України, призначеними на квартирно- експлуатаційні витрати та тільки препаратами включеними до держреєстру дозволених до використання в Україні), організувати проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники квартирно- експлуатаційної служби частини (наказ Міністерства оборони України від 16 липня 1997 року № 300 пункти 3.2.1, 3.8.13, наказ Начальника Генерального штабу Збройних Сил України від 16 грудня 2019 року № 469 пункт 2.8). |
4.2 | Забезпечити розміщення військовослужбовців у казармених приміщеннях з дотриманням норм щодо площі та об’єму повітря у спальних приміщеннях, температури повітря, кількості санітарно-технічного обладнання на одну особу, встановлених Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України.
Забезпечити справність та безперебійну роботу санітарно-технічного обладнання у кімнатах для вмивання, душових, туалетах, забезпечити цілодобову роботу сушарень для просушування обмундирування та взуття |
Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники квартирно- експлуатаційної служби частини |
4.3 | Організувати роботу куточків перукаря, дотримання вимог санітарно-протиепідемічного режиму під час їх роботи відповідно до вимог Державних санітарних правил і норм для перукарень різного типу. ДСанПіН 2.2.2.02-99 | Постійно | Начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України, командири військових частин, начальники військових навчальних закладів |
4.4 | Проводити загальні огляди будівель, комунальних споруд, інженерних мереж та, в разі потреби, організовувати проведення необхідних ремонтних робіт з їх утримання | Двічі на рік: весною – після закінчення опалювального сезону та восени – за два тижні до початку опалювального сезону | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники квартирно- експлуатаційної служби частини |
5. Організація водопостачання | |||
5.1 | Перед літнім періодом організувати очищення, знезараження та промивання резервуарів запасу питної води і мереж водопостачання та водовідведення з обов’язковим лабораторним дослідженням якості та безпечності питної води після закінчення проведення робіт | Раз на рік | Командування Сил логістики Збройних Сил України, начальники квартирно-експлуатаційних органів, командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, установ, організацій, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
5.2 | Забезпечити систематичний виробничий контроль безпечності та якості води, що надходить до військових містечок, від місця водозабору до місця її споживання відповідно до гігієнічних вимог до води питної, призначеної для споживання людиною | Постійно | Начальники квартирно-експлуатаційної служби частини, командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, установ, організацій, начальники регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
5.3 | Проводити поточний контроль безпечності та якості води, що надходить до військових містечок (в терміни встановлені начальником регіонального санітарно-епідеміологічного управління в залежності від конкретної обстановки) | Постійно | Начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України, командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, установ, організацій |
5.4 | У гарнізонах з дефіцитом питної води більше 20% або перебоями у водопостачанні організувати її підвезення з визначених перевірених джерел водопостачання в транспортних ємностях (автоцистернах), на які оформлені санітарні паспорти, та накопичення у необхідній кількості для безперебійного забезпечення питних і побутових потреб. Забезпечити періодичність очистки, миття та дезінфекції транспортних і стаціонарних ємностей перед використанням і у подальшому не менше, ніж раз на тиждень, а при їх забрудненні – негайно.
Дотримуватися термінів зберігання води у транспортних ємкостях не більше 6 годин, у стаціонарних ємкостях не більше 24 годин. За необхідністю проводити додаткове знезараження питної води. Здійснювати контроль за дотриманням якості та безпечності питної води відповідно до гігієнічних вимог до питної води |
Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
5.5 | У разі періодичного або тривалого погіршення показників якості водопровідної води негайно вжити заходів щодо запобігання її вживання та забезпечити особовий склад необхідною кількістю якісної питної води, зокрема: заборонити вживання сирої води з водогінних мереж; забезпечити 100% особового складу індивідуальними флягами; організувати кип’ятіння води у їдальнях та її видачу в особисті фляги (або організувати видачу бутильованої питної води); встановити у казармах та місцях тривалого перебування військовослужбовців закриті на замок бачки, що обладнані фонтанчиками, організувати їх миття, дезінфекцію та щоденне заповнення питною кип’яченою водою | У військових містечках з негативною якістю води, у разі погіршення якості питної води | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники медичних служб військових частин, закладів |
5.6 | Не допускати до роботи на об’єктах водопостачання працівників, які не пройшли обов’язкових профілактичних медичних оглядів, встановлених для працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб і не склали залік 3 санітарного мінімуму | Під час оформлення допуску до роботи | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники квартирно- експлуатаційної служби частини, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
5.7 | Організувати проведення гігієнічного навчання персоналу об’єктів водопостачання не рідше разу на рік на базі регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники квартирно- експлуатаційної служби частини, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
6. Організація харчування | |||
6.1 | Передбачити розгортання та роботу пунктів приготування їжі (польових пунктів харчування) відповідно до санітарних норм щодо організації розміщення, водопостачання, харчування та лазнепрального обслуговування військ (сил) у польових умовах, на полігонах (у таборах) | Під час виникнення надзвичайних ситуацій, ускладнення епідемічної обстановки з гострих кишкових інфекцій | Командири військових частин, начальники військових навчальних |
6.2 | Організувати належне утримання та санітарно- технічний стан об’єктів продовольчої служби відповідно до вимог санітарних правил і норм для об’єктів громадського харчування, створити умови для дотримання правил особистої гігієни працівниками харчування та відвідувачами, забезпечити безперебійну подачу проточної холодної та гарячої води у необхідній кількості | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних |
6.3 | Забезпечити 100% укомплектованість їдалень військових частин (установ) та інших об’єктів харчування майном відповідно до норм забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням, інвентарем та мийними засобами | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних |
6.4 | Забезпечити доведення до військовослужбовців асортименту харчових продуктів згідно з Каталогом продуктів в межах їх вартості з урахуванням контингенту осіб, що харчуються або норм харчування військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту (зокрема за лікувальними, лікувально-профілактичними нормами) | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних |
6.5 | Забезпечити дотримання вимог законодавства України про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів та не допустити постачання суб’єктами господарювання продовольства неналежної якості, у тому числі під час проведення освіження запасів продовольства відповідно до умов договорів про закупівлю послуг з організації харчування | Під час постачання та освіження запасів продуктів харчування | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, установ, організацій, директор Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України, начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини – державний ветеринарний інспектор, начальники лабораторій ветеринарної медицини Збройних Сил України, керівники суб’єктів господарської діяльності, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
6.6 | Організувати роботу щодо приймання послуг з організації харчування, що надаються військовим частинам суб’єктами господарської діяльності, усі випадки надання послуг неналежної якості оформляти встановленим порядком | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
6.7 | Забезпечити доставку продуктів харчування тільки спеціалізованим автотранспортом (за наявності санітарних паспортів) та їх подальше зберігання на продовольчих складах із забезпеченням встановлених санітарними правилами і нормами умов та термінів | Під час доставки і зберігання | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, керівники суб’єктів господарської діяльності, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
6.8 | Забезпечити у військових їдальнях дотримання встановлених санітарних норм і правил, технологічних процесів під час первинної обробки харчових продуктів, приготування, тимчасового зберігання та видачі їжі | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, керівники суб’єктів господарської діяльності, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
6.9 | При кожному прийомі їжі проводити контроль доброякісності готових страв шляхом визначення їх смакових якостей, а також повноти доведення до особового складу (зважуванням окремих порцій готової їжі, розрахунковим методами, направленням щоквартально в лабораторії санітарно- епідеміологічних закладів Міністерства оборони України проб готових страв на мікробіологічні дослідження, калорійність) | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, керівники суб’єктів господарської діяльності, начальники медичних служб військових частин (закладів), начальники регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
6.10 | Забезпечити здійснення контролю за санітарним станом об’єктів харчування шляхом відбору проб та направлення їх до регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь для проведення контрольних лабораторних досліджень (згідно з переліком обов’язкових лабораторних досліджень) | Щомісячно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
6.11 | Забезпечити укладання договорів із регіональними санітарно-епідеміологічними управліннями (у випадку їх відсутності за місцем розташування із цивільними спеціалізованими закладами) на систематичне проведення дератизації та дезінсекції на об’єктах харчування | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, керівники суб’єктів господарської діяльності, начальники квартирно-експлуатаційної служби частини |
6.12 | Не допускати до роботи на об’єктах харчування працівників, які не пройшли обов’язкові профілактичні медичні огляди, встановлені для працівників окремих професій, виробництв і організації, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, і не склали заліку з санітарного мінімуму.
Проводити медичні огляди працівників закладів харчування перед заступанням на зміну Під час оформлення допуску до роботи та заступання на зміну Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники медичних служб військових частин (закладів), керівники суб’єктів господарської діяльності |
Під час оформлення допуску до роботи та заступання на зміну | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники медичних служб військових частин (закладів), керівники суб’єктів господарської діяльності |
6.13 | Організувати проведення гігієнічного навчання персоналу об’єктів харчування не рідше одного разу на рік на базі регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, керівники суб’єктів господарської діяльності, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
6.14 | Допускати до роботи на об’єктах харчування, зокрема до приготування їжі, тільки кваліфікованих працівників, які мають відповідну освіту та професійну підготовку. Організувати підвищення професійної кваліфікації працівників харчування | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, керівники суб’єктів господарської діяльності |
7. Організація лазне-прального обслуговування | |||
7.1 | Утримувати лазні і пральні військових частин відповідно до вимог санітарного законодавства.
Забезпечити безперебійну роботу обладнання для прання та прасування білизни |
Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники закладів побутового обслуговування |
7.2 | Організувати забезпечення лазне-пральних комбінатів необхідною кількістю мийних, вибілюючих та дезінфекційних засобів | Постійно | Начальник Центрального управління речового забезпечення Тилу Командування Сил Логістики Збройних Сил України |
7.3 | Передбачити розгортання польових лазень або використання дезінфекційно-душових установок для організації лазневого обслуговування особового складу в стаціонарних та польових умовах розташування військ, під час ремонту лазне-пральних комбінатів, відсутності опалення, водопостачання тощо | За необхідності | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів |
7.4 | Не допускати до роботи на об’єктах лазне- прального обслуговування працівників, які не пройшли обов’язкових профілактичних медичних оглядів, встановлених для працівників окремих професій, виробництв і організації, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, і не склали заліку з санітарного мінімуму | Під час оформлення допуску до роботи | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники закладів побутового обслуговування, начальники медичної служби військових частин |
7.5 | Організувати проведення гігієнічного навчання персоналу об’єктів лазне-прального обслуговування не рідше одного разу на рік на базі регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники закладів побутового обслуговування, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь Командування Медичних сил Збройних Сил України |
7.6 | Забезпечити наявність у 100% особового складу строкової служби лазневих мочалок, мила, рушників та засобів особистої гігієни. Забезпечити необхідну кількість та своєчасну заміну постільної та натільної білизни.
Створити умови особовому складу для прання та сушіння шкарпеток |
Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів |
7.7 | Організувати роботу щодо приймання послуг з прання білизни, що надаються військовим частинам суб’єктами господарської діяльності, усі випадки надання послуг неналежної якості оформляти встановленим порядком | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів |
8. Організація безпечних умов праці | |||
8.1 | Забезпечити безпечні умови праці персоналу, зайнятого на роботах, пов’язаних із небезпекою шкідливого впливу факторів виробничого середовища, зокрема на радіотехнічних об’єктах, рентгенівському обладнанні, пунктах технічного обслуговування і зберігання техніки, озброєння, у сховищах пального, інших об’єктах, пов’язаних із шкідливим впливом іонізуючих та електромагнітних випромінювань, отруйних технічних речовин та біологічних засобів | Постійно | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, установ, організацій |
8.2 | Організувати своєчасне проведення атестації робочих місць персоналу, який зайнятий на роботах, пов’язаних із небезпекою шкідливого впливу факторів виробничого середовища, відповідно до вимог порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці | Не рідше разу на 5 років | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, установ, організацій |
8.3 | Забезпечити своєчасне проведення профілактичних медичних оглядів осіб, які працюють у шкідливих та небезпечних умовах | Під час призначення та протягом знаходження на відповідних посадах | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, установ, організацій, начальники медичної служби військових частин (закладів) |
8.4 | Розробляти пропозиції командуванню військових частин (закладів) щодо впровадження заходів для запобігання шкідливого впливу небезпечних факторів виробничого середовища та проведення оздоровчих заходів особовому складу, робота якого пов’язана з небезпекою шкідливого впливу іонізуючих та електромагнітних випромінювань, отруйних технічних речовин, біологічних засобів тощо | Під час роботи на об’єктах | Начальники медичної служби військових частин (закладів) та регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь |
9. Організація санітарно-просвітницької роботи | |||
9.1 | Планувати тематику, форми проведення санітарно-просвітницьких заходів для військовослужбовців, членів їх сімей, працівників Збройних Сил України з метою попередження та розповсюдження інфекційних захворювань у військових частинах, в тому числі ВІЛ-інфекції, туберкульозу та інфекцій, що передаються переважно статевим шляхом | Щороку до 01.12 | Начальники медичної служби видів Збройних Сил України, об’єднань, з’єднань, начальник Науково- дослідного інституту проблем військової медицини, начальники регіональних санітарно- епідеміологічних управлінь |
9.2 | Розробляти та передавати до санітарно-епідеміологічного управління Командування Медичних сил Збройних Сил України ескізи поліграфічних матеріалів на погодження та прийняття рішення щодо подальшого виготовлення та поширення матеріалів для здійснення санітарно- просвітницької роботи на актуальну для Збройних Сил України тематику щодо профілактики виникнення та розповсюдження інфекційної та масової неінфекційної захворюваності | Щоквартально | Начальник Науково-дослідного інституту проблем військової медицини, начальник регіонального санітарно-епідеміологічного управління Командування Медичних сил Збройних Сил України |
9.3 | Організовувати проведення санітарно- просвітницьких заходів у військових частинах та військових навчальних закладах | За планом підготовки військових частин та військових навчальних закладів | Командири військових частин, начальники військових навчальних закладів, начальники медичної служби |
9.4 | Надавати методичну допомогу начальникам медичної служби військових частин в організації санітарно-просвітницьких заходів та контролювати їх виконання | Під час підготовки відповідних заходів | Начальники медичної служби видів Збройних Сил України, об’єднань, з’єднань, начальники регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь |
Командувач Медичних сил Збройних Сил України бригадний генерал медичної служби |
Т. Остащенко |