МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
16.10.2019 № 534
Про затвердження Змін до Положення про Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини
Відповідно до статті 8 Закону України “Про ветеринарну медицину”, Положення про Міністерство оборони України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 671 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 року № 730), та з метою уточнення основних завдань і функцій Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини наказую:
1. Затвердити Зміни до Положення про Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 22 травня 2017 року № 276 (зі змінами), що додаються.
2. Наказ розіслати згідно з розрахунком розсилки.
Міністр оборони України | А. Загороднюк |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства оборони України
16 жовтня 2019 року №534
ЗМІНИ
до Положення про Управління безпечності харчових продуктів та
ветеринарної медицини
1. Пункт 1 викласти в такій редакції:
“1. Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини (далі — Управління) є органом військового управління, призначеним для реалізації у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України повноважень у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
Управління підпорядковується Головному управлінню розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України та здійснює безпосереднє керівництво підпорядкованими Центрами безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.”.
2. У пункті 3:
абзаци третій – четвертий викласти в такій редакції:
“реалізація у Міністерстві оборони України (далі – Міноборони) та Збройних Силах України (далі – Збройні Сили) повноважень у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів;
контроль за дотриманням вимог законодавчих та інших нормативно- правових актів з питань ветеринарної медицини і окремих показників безпечності та якості харчових продуктів, які постачаються для потреб Збройних Сил;”.
3. Пункт 4 викласти в такій редакції:
“4. Управління відповідно до наданих повноважень:
– організовує виконання Конституції і законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, наказів Міноборони, інших центральних органів виконавчої влади та здійснює контроль за їх реалізацією за напрямом діяльності;
– розробляє проекти законів та інших нормативно-правових актів відповідно до напряму діяльності, здійснює у встановленому порядку їх погодження та супроводження;
– організовує мобілізаційну підготовку Управління, підпорядкованих йому установ, здійснює керівництво переведенням їх на функціонування в умовах особливого періоду та воєнного (надзвичайного) стану;
– розглядає в установленому порядку звернення громадян в межах компетенції Управління;
– опрацьовує запити і звернення народних депутатів України;
– здійснює заходи щодо захисту особового складу військ (сил) від хвороб, спільних для тварин і людей;
– у випадку загрози занесення та розповсюдження хвороб, спільних для тварин і людей, негайно доповідає начальнику Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України та інформує про це Головне військово-медичне управління, Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і разом із медичною службою Збройних Сил України організовує захист особового складу військ (сил);
– забезпечує у випадках, передбачених законом, своєчасне встановлення карантину у разі виникнення особливо небезпечних хвороб тварин або інших хвороб, що підлягають повідомленню, виконання карантинних та інших ветеринарно-санітарних заходів на території дислокації військ (сил), в інфікованій та буферній зонах, зоні спостереження;
– координує та організовує роботу військових частин у випадках залучення їх для здійснення карантинних заходів та ліквідації осередків епізоотії;
– розробляє, затверджує та здійснює в межах своїх повноважень ветеринарно-санітарні заходи з метою охорони території розташування військ (сил) від занесення збудників особливо небезпечних хвороб тварин, у тому числі спільних і для людей, з інших територій або карантинних зон;
– організовує роботу з проведення лабораторно-діагностичних (бактеріологічних, вірусологічних, хіміко-токсикологічних, патолого- анатомічних, гістологічних, ’ паразитологічних, радіологічних) та інших досліджень в підпорядкованих установах з метою діагностики хвороб тварин;
– організовує роботу зі здійснення ветеринарно-санітарного нагляду за збором, утилізацією та знищенням загиблих тварин і відходів тваринного походження в місцях розташування військ (сил);
– організовує та здійснює у межах повноважень, передбачених законодавством, санітарні, ветеринарно-санітарні заходи у Збройних Силах щодо: безпечності та окремих показників якості харчових продуктів; дотримання вимог ветеринарного законодавства; здоров’я та благополуччя тварин; кормових добавок, преміксів та кормів; дотримання вимог щодо ідентифікації та реєстрації тварин; патологічного матеріалу;
– в межах повноважень проводить санітарні, ветеринарно-санітарні заходи потужностей операторів ринку, на яких здійснюється вирощування, утримування, виробництво, переробка, зберігання та обіг об’єктів санітарних заходів, що використовуються для забезпечення Збройних Сил, а також дотримання вимог стандартів, технічних умов під час транспортування, зберігання і використання харчових продуктів;
– визначає ветеринарно-санітарний стан потужностей (об’єктів), що використовуються для виробництва харчових продуктів, які постачаються для харчування особового складу військ (сил);
– планує санітарні, ветеринарно-санітарні заходи;
– проводить відбір зразків об’єктів санітарних заходів з метою здійснення контролю;
– визначає потребу у спеціалістах ветеринарної медицини, вносить пропозиції та бере участь в організації їх підготовки, підвищенні кваліфікації, проведення їх атестації;
– організовує науково-технічне та нормативно-методичне інформування спеціалістів установ Управління;
– здійснює виконання функцій внутрішнього контролю та управління ризиками за напрямом діяльності;
– за рішенням Міністра оборони України може залучатися до виконання інших функцій, покладених на Міноборони;
– здійснює повноваження щодо самостійного прийняття рішення за напрямом діяльності;
– здійснює заходи щодо запобігання та протидії корупції, виявлення та припинення її проявів, усунення наслідків корупційних діянь;
– забезпечує схоронність службових документів, що утворюються в процесі діяльності Управління, своєчасне їх передавання на державне зберігання до Галузевого державного архіву Міністерства оборони України відповідно до вимог законодавства та нормативно-правових актів Міністерства оборони України;
– здійснює інші повноваження, передбачені нормативно-правовими актами.”.
4. У пункті 5:
1) абзаци шостий – сьомий викласти в такій редакції:
“здійснювати санітарні, ветеринарно-санітарні заходи у Збройних Силах відповідно до вимог законодавства України в галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів;
доступу у межах повноважень, передбачених нормативно-правовими актами, до потужностей та інших об’єктів санітарних, ветеринарно-санітарних заходів;”;
2) абзац десятий викласти в такій редакції:
“організовувати відбір зразків харчових продуктів, неїстівних продуктів тваринного походження, патологічного матеріалу, біологічних продуктів, кормових добавок, преміксів, кормів та інших об’єктів санітарних заходів для проведення лабораторних досліджень;”;
абзац чотирнадцятий виключити.
5. У пункті 7:
абзац перший викласти в такій редакції:
“7. Управління очолює начальник (далі — начальник Управління), якого у встановленому порядку призначає на посаду та звільняє Міністр оборони України. Начальник Управління підпорядковується начальнику Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, а з питань безпечності харчових продуктів – Головному державному інспектору України, ветеринарної медицини – Головному державному ветеринарному інспектору України;”.
6. У пункті 10:
1) абзац сьомий викласти в такій редакції:
“затверджує основні завдання і функції структурних підрозділів Управління, визначає повноваження їх керівників, посадові інструкції працівників і функціональні обов’язки військовослужбовців Управління, а також затверджує положення про Центри безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини;”;
2) абзац чотирнадцятий викласти в такій редакції:
“здійснює інші повноваження відповідно до законів та інших нормативно-правових актів. ”.
7. Абзац третій пункту 11 викласти в такій редакції:
“Заступник начальника Управління – начальник відділу є за посадою інспектором, на якого покладено організацію та проведення санітарних, ветеринарно-санітарних заходів у Збройних Силах.”.
Начальник управління – головний інспектор служби ветеринарної медицини Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицину підполковник |
В. Максимчук |