В Україні
Підготовлено Методичні настанови з безпечності харчових продуктів у закладах освіти
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розробило проект Методичних настанов щодо застосування системи безпечності харчових продуктів (НАССР) у закладах освіти.
«Впроваджена система НАССР – це запорука безпечного харчування дітей та підлітків, а також дієвий інструмент зменшення рівня харчових отруєнь», – зазначив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Сергій Глущенко.
Проект Методичних настанов визначає покрокові заходи щодо розробки та впровадження у навчальних закладах процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів, а саме:
1) з чого почати та як раціонально використати ресурси і уникнути типових помилок;
2) що саме мають забезпечити програми-передумови системи НАССР і як їх впровадити при різних типах організації харчування;
3) як провести аналіз небезпечних факторів, що можуть вплинути на безпечність харчових продуктів, та визначити критичні контрольні точки;
4) як ефективно застосувати принципи системи НАССР відповідно до оцінки ризиків;
5) як розробити оптимальну систему ведення документації та уникнути додаткового навантаження на відповідальних працівників.
В Мінекономіки твердять, що застосування цих настанов допоможе закладам освіти полегшити процес адаптації до нових вимог законодавства щодо організації харчування та підвищити рівень обізнаності персоналу, задіяного в організації шкільного харчування.
Ознайомитись з проектом можна за посиланням.