Законодавство
Дегустатори не куштуватимуть більше 70 зразків вина на день
Набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Порядку діяльності Центральної галузевої дегустаційної комісії виноробної промисловості, дегустаційної комісії профільної наукової установи, дегустаційної комісії галузевої громадської спілки» від 18 жовтня 2018 р. № 495.
Центральна галузева дегустаційна комісія виноробної промисловості (далі – ЦГДК) та комісії профільної наукової установи і галузевої громадської спілки (далі – дегустаційні комісії) проводять органолептичну оцінку якості нових марок виноробної продукції.
До складу ЦГДК, який затверджується Мінагрополітики, входять кваліфіковані спеціалісти Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, ДФС, Мінекономрозвитку, працівники інших заінтересованих центральних органів виконавчої влади, представники галузевих об’єднань, підприємств, тощо. До складу дегустаційної комісії профільної наукової установи включають її спеціалісти та фахівці інших наукових установ, Національної академії аграрних наук України, представники підприємств, тощо.
Персональний склад дегустаційної комісії галузевої громадської спілки затверджується її керівником.
ЦГДК проводить органолептичну оцінку якості нових марок виноробної продукції з географічними зазначеннями; іншої виноробної продукції.
Дегустаційна комісія профільної наукової установи проводить органолептичну оцінку якості дослідних партій виноробної продукції, виробленої при виконанні науково-дослідних робіт, нових марок виноробної продукції.
Відбір проб зразків для дегустації нових марок виноробної продукції здійснюється контрольно-виробничою лабораторією виробника за участю представника ЦГДК або дегустаційних комісій та направляються до ЦГДК або дегустаційних комісій.
Органолептична оцінка виноробної продукції проводиться на засіданнях ЦГДК або дегустаційних комісій, що проходять щомісяця, відкритими чи закритим способом.
За відкритого способу членам ЦГДК або дегустаційних комісій повідомляють всі основні відомості про зразок продукції; закритий спосіб передбачає шифрування зразків, які дегустують під номерами, при цьому відомо лише тип виноробної продукції, який представлено на дегустацію.
Дегустація виноробної продукції проводиться у спеціальному світлому приміщенні, з чистим, без сторонніх запахів, повітрям. Температура в приміщенні для дегустації рекомендується в межах 15 – 16° С. На дегустаційному столі повинен стояти графин з чистою водою та посуд для зливу залишків виноробної продукції, а бокали повинні бути простими і легкими, без прикрас, виготовлені з тонкого, абсолютно безбарвного скла.
Максимальна кількість зразків не повинна перевищувати 70 за робочий день.
Встановлено, що зразки подаються на дегустацію за такої температури:
- шампанське, ігристі та газовані вина, слабоалкогольні напої виноградного походження – від +8° C до +12° C;
- білі та рожеві столові вина ординарні та марочні – від +12° C до +16° C;
- червоні столові вина – від +16° C до +20° C;
- кріплені та десертні вина, коньяки, бренді, міцні алкогольні напої виноградного походження – від +16° C до +18° C;
- плодово-ягідні вина, вермути – від +16° C до +18° C.
Також документом визначили послідовність подання продукції на дегустацію.
Оцінювання якості виноробної продукції проводиться за 10-бальною або 100-бальною системою згідно зі шкалою оцінювання за додатком 1.
Висновок ЦГДК або дегустаційних комісій на підставі дегустаційних листів членів ЦГДК або дегустаційних комісій оформлюється протоколом
Водночас втратив чинність, наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 22 січня 2013 р. № 28.
You must be logged in to post a comment Login