Законодавство
Дитяче харчування – без пальмової олії
Верховна Рада прийняла Закон (законопроект № 5148), відповідно до якого, зокрема у виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, у тому числі рослинні жири, олії, а також будь-які стабілізатори і консерванти.
Під час виробництва харчових продуктів в Україні забороняється:
– використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій, пальмового стеарину у виробництві дитячого харчування;
– використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій, якщо вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться в жирах тваринного походження, в харчовому продукті, призначеному для кінцевого споживача перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті.
Читайте також: Покращене харчування для військових під час лікування
Забороняється й обіг харчових продуктів, призначених для кінцевого споживача, у яких вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться в жирах тваринного походження, перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті.
При цьому вилучені об’єкти санітарних заходів, які неможливо повернути в обіг, використовуються для інших, ніж споживання населенням, цілей, у тому числі передаються безоплатно до зоопарків чи притулків для тварин, або підлягають знищенню у порядку, встановленому законом.
Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через один рік з дня його опублікування.
Харчові продукти, які відповідають вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього Закону, але не відповідають вимогам цього Закону, можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку їх придатності.