Законодавство
Обслуговування в закладах громадського харчування – тільки просто неба чи на виніс
Набрала чинності постанова Головного державного санітарного лікаря України «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при роботі закладів громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 9 травня 2020 р. № 18.
Перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам. Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов’язків.
Обслуговування в закладах громадського харчування дозволяється виключно на виніс за попереднім замовленням та/або на відкритих (літніх) майданчиках просто неба за умови забезпечення дотримання відстані не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більш як двох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років). За можливості, місця для сидіння, обшиті тканиною або іншими м’якими матеріалами, замінюються на ті, які піддаються дезінфекції.
Обслуговування клієнтів в приміщеннях закладів громадського харчування забороняється. Вхід в приміщення дозволяється виключно для користування санвузлами / пеленальними кімнатами та проходами / сходами (ліфтами), що ведуть до літніх майданчиків на даху.
Очікування в черзі до санвузлів / пеленальних кімнат у приміщеннях закладів громадського харчування має відбуватись тільки ззовні приміщення. Шлях до санвузлів / пеленальних кімнат повинен бути відгороджений від решти приміщення закладу.
В зоні обслуговування необхідно організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).
Замовлення може здійснюватися:
- дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій);
- через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу;
- безпосередньо працівникам закладу, які здійснюють обслуговування клієнтів на відкритих (літніх) майданчиках (офіціантам).
Видача клієнтам паперових меню заборонена. Меню повинні бути розміщені для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або бути стаціонарно розміщені на столах для безконтактного ознайомлення з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом.
Видача замовлень клієнтам або офіціантам, що обслуговують клієнтів на відкритих (літніх) майданчиках та розрахунок з клієнтами здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу, задля уникнення контакту з працівниками, які перебувають безпосередньо в закладі.
Видача замовлень на виніс здійснюється виключно в закритій тарі.
Адміністрація/персонал самостійно забезпечує та контролює виконання умов з недопущення черг та скупчень навколо місць видачі замовлень, в тому числі дистанційно інформувати про готовність замовлень на виніс.
Біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1,5 м.