Законодавство
Що таке веганський харчовий продукт визначать на законодавчому рівні
Кабінет Міністрів схвалив проект Закону, що встановлює додаткові вимоги до маркування і реалізації харчової продукції та удосконалює чинне законодавство в харчовій сфері.
Як пояснила заступник Міністра економіки Ірина Новікова, нововведеннями проекту є:
– запровадження нових визначень та доповнення норм, спрямованих на боротьбу з фальсифікацію харчових продуктів на споживчому ринку, наприклад: «фальсифікований харчовий продукт», «харчове шахрайство», «веганський харчових продукт», «вегетаріанський харчовий продукт», «імітаційний харчовий продукт», «ремісничий харчовий продукт», «представлення харчового продукту» тощо;
– удосконалення норм щодо діяльності операторів ринку, що пов’язана з виробництвом та/або введенням в обіг харчових продуктів тваринного походження;
Читайте також: Нові субвенції по 1,5 млрд грн на харчування та пожежну безпеку в школах
– реєстрація та внесення до Переліку об’єктів санітарних заходів, таких як: харчові добавки, ароматизатори, харчові ензими, води природні мінеральні, твердження про поживну цінність, твердження про користь для здоров’я тощо;
– здійснення перевірок уповноважених осіб, уповноважених акредитованих лабораторій, референс-лабораторій з боку компетентного органу;
– посилення вимоги безпосереднього допуску до виробництва харчових продуктів персоналу, який має медичні протипоказання;
– провадження рейтингу дотримання загальних гігієнічних вимог закладами громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами;
– посилення відповідальності за порушення вимог харчового законодавства.
Нагадаємо, дитяче харчування не міститиме пальмової олії та інших рослинних жирів.