Законодавство
Визначено норми харчування школярів в укриттях

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305» від 8 жовтня 2025 р. № 1280.
Новими п. 20-22 норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою від 24 березня 2021 р. № 305, встановлено, що у період дії правового режиму воєнного стану у закладах освіти, що працюють за очною і змішаною формами здобуття освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, закладах сфери соціального захисту у випадках настання ситуації, внаслідок якої виникає потреба у перебуванні на об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту протягом періоду, що унеможливлює дотримання встановленого інтервалу між прийомами їжі, норми споживання основних груп харчових продуктів для здобувачів освіти/дітей і меню, як виняток, можуть не дотримуватися у повному обсязі на період перебування у захисних спорудах.
У разі коли тимчасово (понад 4 години з моменту попереднього прийому їжі) неможливо забезпечити здобувачів освіти/дітей повноцінним гарячим харчуванням під час їх перебування в захисних спорудах, не обладнаних для споживання гарячої їжі, дозволяється замінити гаряче харчування готовими харчовими продуктами (охолодженими стравами, напоями та кулінарними виробами, у тому числі промислового виробництва) і стравами, напоями та кулінарними виробами з асортименту буфету, з урахуванням вимог додатків 9 і 10 до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ від 25 вересня 2020 р. № 2205, або рекомендованого переліку та норм споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у разі їх перебування на об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту згідно з додатком 16.
Читайте також: На 50% рекомендовано зменшити плату за харчування дітей з багатодітних сімей у дитсадках
Засновник (засновники) закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, закладів сфери соціального захисту може забезпечувати потребу в харчуванні здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу в захисних спорудах охолодженими стравами, напоями та кулінарними виробами шляхом створення запасу води та харчових продуктів, у тому числі тривалого зберігання, на випадок настання надзвичайної ситуації з розрахунку забезпечення не менше ніж протягом 48 годин безперервного перебування здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу в захисних спорудах.
При цьому норми доповнено додатком 16 «Рекомендований перелік та норми споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у разі їх перебування на об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту».
Внесено зміни й до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого зазначеною постановою, зокрема доповнено розділом «Організація харчування в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту».
Також зверніть увагу на Правові позиції Верховного Суду щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з війною, та збірник Воєнний стан. Всі нормативні матеріали, алгоритми дій, роз’яснення, корисні ресурси.