Connect with us

Законодавство

За мобілізованими на контракт працівниками зберігатиметься робоче місце

Опубліковано

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону щодо захисту трудових прав ветеранів № 11390.

Як пояснюють ініціатори проекту, для забезпечення трудових прав працівників, які залучаються до виконання державних обов’язків держава встановлює додаткові гарантії, передбачивши у ст. 119 Кодексу законів про працю України обов’язок роботодавця зберігати за такими працівниками місце роботи (посаду) і середній заробіток.

Однак, як показує практика, такий захист є недостатнім, оскільки зазначена норма не регулює питання збереження робочого місця за працівником, який працює на умовах укладення контракту як особливої форми трудового договору, термін дії якого закінчився під час несення служби мобілізованою особою.

Читайте також: Порядок надання невикористаних днів основної відпустки під час війни перевірить КСУ

Це призводить до того, що демобілізована особа, ветеран, після повернення до попереднього місця роботи може бути звільнений з посади, яку він займав до мобілізації, фактично не відпрацювавши на ній весь термін, на який укладався контракт.

З огляду на це, новою частиною ст. 119 цього Кодексу запропоновано унормувати, що до строку дії контрактів, укладених роботодавцями з працівниками, перерахованими у ч. 3 і 4 цієї статті, не включається строк, який дорівнює строку перебування таких працівників на військовій службі, а також строк проходження ними заходів з медичної, реабілітаційної, у тому числі психологічної, допомоги, санаторно-курортного лікування, інших відновлювальних (постізоляційних, реінтеграційних) заходів.

Також зверніть увагу на Правові позиції Верховного Суду щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з війною, та збірник Воєнний стан. Всі нормативні матеріали, алгоритми дій, роз’яснення, корисні ресурси.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.