Connect with us

Законодавство

Громадян інформуватимуть про прогнозні розміри пенсій

Опубліковано

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2024 р. № 1148, якою визначено механізм реалізації експериментального проекту щодо апробації механізму обчислення пенсійних та деяких додаткових соціальних виплат для оцінки пенсійних прав застрахованих осіб і пенсіонерів та обчислення прогнозного розміру пенсії у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, додаткових соціальних виплат та інших складових пенсійної виплати, зокрема для забезпечення можливості прогнозування видатків пенсійної системи на пенсійні виплати.

Метою експериментального проекту є підвищення рівня довіри громадян до реформи пенсійної системи шляхом їх інформування про прогнозні розміри пенсій у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, а також про можливі шляхи впливу на збільшення майбутньої пенсійної виплати.

Затвердженим Порядком передбачено, що Мінсоцполітики подає Пенсійному фонду України інформацію, яка містить опис обчислення розмірів пенсійних виплат у рамках експериментального проекту у триденний строк після набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2024 р. № 1148.

Розрахунок балів для оцінки пенсійних прав застрахованих осіб і пенсіонерів, обчислення прогнозних розмірів пенсій у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, додаткових соціальних виплат з урахуванням особливостей соціального статусу окремих категорій громадян, а також інших складових пенсійної виплати здійснюється за допомогою програмного забезпечення.

Використання даних про фізичних осіб, що обробляються в інформаційно-комунікаційній системі Пенсійного фонду України, здійснюється у разі, коли такі фізичні особи пройшли електронну ідентифікацію та автентифікацію з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису або інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Читайте також: В разі зміни будь-якої складової формули розрахунку грошової компенсації внутрішньо переміщеній особі грошова компенсація підлягає перерахунку

Програмне забезпечення дає можливість обчислити пенсійні права та пенсійні виплати з урахуванням наявної інформації про застраховану особу/пенсіонера у системі персоніфікованого обліку в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, а також передбачає для застрахованих осіб можливість обчислення прогнозних пенсійних прав і розміру пенсійних виплат виходячи з можливого збільшення сум сплачених страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та/або збільшення періоду сплати таких внесків (страхового стажу), та/або відстрочення часу призначення пенсії.

Результат обчислення прогнозного розміру пенсійної виплати засобами програмного забезпечення є прогнозною оцінкою, використовується в інформаційних цілях та не є підставою для виплати пенсії в обчисленому розмірі.

Пенсійному фонду України доручено забезпечити:

– доопрацювання програмного забезпечення та його оприлюднення на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цією постановою;

– можливість використання фізичними особами даних про них, що обробляються, після ідентифікації особи засобами веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України для здійснення розрахунків їх персональних пенсійних прав, прогнозного розміру пенсій та інших складових пенсійної виплати;

– проведення розрахунків прогнозних показників видатків пенсійної системи на пенсійні виплати, зокрема у розрізі джерел фінансування пенсій.

Експериментальний проект реалізовуватиметься протягом двох років з дня набрання чинності цією постановою.

Також зверніть увагу на Правові позиції Верховного Суду щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з війною, та збірник Воєнний стан. Всі нормативні матеріали, алгоритми дій, роз’яснення, корисні ресурси.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Про реалізацію експериментального проекту щодо апробації механізму обчислення пенсійних та деяких додаткових соціальних виплат
||
№ Документа: 1148
Дата прийняття: 04.10.2024
Дата набрання чинності: 11.10.2024
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Про реалізацію експериментального проекту щодо апробації механізму обчислення пенсійних та деяких додаткових соціальних виплат
||
№ Документа: 1148
Дата прийняття: 04.10.2024
Дата набрання чинності: 11.10.2024
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає