Connect with us

Законодавство

Адвокати зможуть посвідчувати ордер лише електронним підписом

Опубліковано

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону № 12116, яким змінами до ч. 2 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» запропоновано уточнити, що ордер – письмовий (електронний) документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правничої допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням та повинен містити підпис адвоката або бути підписаним шляхом накладення електронного цифрового підпису адвоката.

Читайте також: Правова допомога двох захисників не вказує на безальтернативну обов’язковість їх одночасної присутності в кожному судовому засіданні у справі

Ордер може бути згенерований у «Особистому кабінеті адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, та бути підписаний шляхом накладення електронного цифрового підпису адвоката. При накладенні електронного цифрового підпису адвоката додаткового накладення власноручного підпису адвоката не застосовується.

«Враховуючи те, що норми Закону не конкретизують поняття «підпис» адвоката, тобто чи може бути посвідчення ордеру електронним підписом або лише власноручним підписом, суди у своїй практиці зловживають такою правовою прогалиною та у випадку відсутності власноручного підпису адвоката на згенерованому в електронному вигляді ордері, підписаного електронним підписом, вказують про відсутність у нього обов`язкових реквізитів та закривають на такій підставі провадження у справі», – йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.