Connect with us

Законодавство

У першому читанні Верховною Радою прийнято за основу законопроект про імпічмент

Опубліковано

Законопроект №1012 авторства Володимира Зеленського був прийнятий в першому читанні за основу. Законопроект передбачає норми, що регулюють та визначають порядок і умови усунення Президента України з поста. 337 нардепів підтримали законопроект голосами «За». Пізніше законопроект був прийнятий в цілому, за підтримки 245 голосів народних обранців. В рамках Закону описується механізм, що дозволяє Парламенту усунути Президента України з займаної ним посади. Приводом для застосування такої процедури може служити лише вчинення Президентом державної зради або інших злочинів.

Так, текст законопроекту містить хронологію проведення процедури імпічменту. Для ініціювання усунення Президента з його поста, знадобиться письмове подання, яке повинні будуть підписати конституційна більшість народних обранців. Потім в Парламенті приймається рішення про проведення відповідної процедури, і включення питання до порядку денного сесії ВРУ як такого, що вимагає прийняття рішення невідкладно.

При виконанні описаних вище дій і після включення до порядку денного питання ініціювання особливої процедури усунення Президента з поста, Верховною Радою України повинна бути створена слідча комісія. Її повноваження тимчасові, і спрямовані на проведення установки і розслідування факту та обставин вчинення злочину президентом. Голова держави при цьому не позбавляється права скористатися послугами захисників на будь-якому етапі проведення процедури імпічменту.

В разі встановлення факту вчинення Президентом України державної зради або інших злочинів, у Верховній Раді приймається рішення про звинувачення. Далі, згідно з вимогами процедури, має бути направлено відповідне звернення від ВРУ до Конституційного і Верховного судів. Після розгляду матеріалів звернення, в Конституційному і Верховному судах приймається рішення, за результатами якого складається висновок. У разі, якщо відповідно до висновків судів діяння, інкриміновані Президенту, мають ознаки державної зради або інших злочинів, Парламентом приймається відповідне рішення про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

Відповідне рішення повинні підтримати 75% (три чверті і більше) конституційного складу Верховної Ради України. Якщо потрібної кількості голосів не було зібрано в ході проведення голосування, головуючий зобов’язаний вибачитись перед Президентом, а процедура імпічменту автоматично припиняється.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.