Connect with us

В Україні

Навіть за надзвичайного стану права громадян на звернення до суду не можуть бути обмежені

Опубліковано

Комітет з питань правової політики затвердив текст звернення до громадян щодо функціонування органів правосуддя на період карантину, визначеного Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», в якому підтримав заходи, які вже прийняті рішеннями Ради суддів України і які будуть впроваджуватися у судах.

У зверненні підкреслюється, що, навіть якщо Верховною Радою України буде ухвалене рішення про запровадження надзвичайного стану, права громадян на звернення до суду та отримання правничої допомоги не можуть бути обмежені, оскільки це є прямою нормою Конституції України.

Всі заходи, запропоновані Радою суддів України та зборами суддів, зокрема спонукання громадян, які є учасниками судових процесів, утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов’язкової присутності учасників і сторін, носять рекомендаційний характер, оскільки ці органи не мають повноважень обмежити доступ відвідувачів до залу судових засідань.

«Це позиція, яка рекомендує, як поводитися громадянам з відвідуванням судів у ситуації, коли будь-яке перебування в тісному контакті – це є ризик, як для відвідувачів, так і для учасників судового процесу. Будь-які обмеження доступу можуть бути запроваджені тільки внесенням змін до процесуальних законів», – підкреслив Голова Комітету Андрій Костін.

Комітет просить громадян з розумінням поставитись до заходів, які можуть кимось вважатись як обмежувальні, однак, насправді спрямовані на те, щоб не допустити розповсюдження небезпечної інфекційної хвороби і покликані убезпечити відвідувачів судів від поширення інфекційних захворювань.

Окрім цього, Комітет звернувся до судової влади щодо безумовного дотримання прав на доступ до правосуддя та на відправлення правосуддя і, з урахуванням обмежень, які можуть бути встановлені з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу, вирішувати питання поновлення процесуальних строків.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.