Connect with us

Судова практика

Верховний Суд скасував умовний строк винуватцю ДТП зі смертельним наслідком

Опубліковано

Верховний Суд наголосив, що при призначенні покарання суд має врахувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання. Звільнення від відбування покарання за злочин, вчинений у стані алкогольного сп’яніння, та який спричинив тяжкі наслідки, – надто м’який вирок.

8 лютого 2018 р. Верховний Суд своєю постановою № 452/3162/16-к скасував ухвалу апеляційного суду щодо звільнення особи від відбування покарання з випробуванням.

Обвинувачуваний, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння та керуючи автомобілем, на порушення вимог Правил дорожнього руху виявив неуважність до дорожньої обстановки та її змін, під час вибору безпечної швидкості для руху не урахував дорожню обстановку та стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, не дотримав безпечного бокового інтервалу до правої межі проїзної частини дороги, що призвело виїзду на праве узбіччя та перекидання автомобіля. Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди потерпілій-1 були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження, а потерпілій-2 тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть.

Згідно з вироком районного суду, обвинуваченого визнано винним і засуджено до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки.

На підставі ст. 75 КК України обвинуваченого звільнено від відбування основного покарання з випробування з іспитовим строком тривалістю 3 роки. Ухвалою апеляційного суду вирок залишено без зміни.

У касаційній скарзі прокурор порушив питання про скасування ухвали апеляційного суду і призначення нового розгляду в суді апеляційної інстанції.

Дослідивши матеріали справи, Верховний Суд дійшов висновку, що суд апеляційної інстанції не дав належної оцінки тому, що обвинувачений будучи в стані алкогольного сп’яніння, учинив злочин, який відповідно до положень ч. 4 ст. 12 КК України, належить до категорії тяжких. Тобто, суд належним чином не
врахував ступінь тяжкості вчиненого засудженим кримінального правопорушення. Також не враховано наслідки кримінального правопорушення у виді смерті потерпілої-2 і спричинення тяжких тілесних ушкоджень неповнолітній потерпілій-1.

За таких обставин, звільнення обвинуваченого на підставі ст. 75 КК України від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком, на думку колегії суддів, є надто м’яким.

Виходячи з цього, Верховний Суд постановив скасувати ухвалу апеляційного суду, призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Повний текст рішення.

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.