Connect with us

Законодавство

Посилення відповідальності за містобудівні порушення сприятиме корупції

Опубліковано

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело антикорупційну експертизу проекту Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері містобудування» № 3876.

Як зазначає НАЗК, результати антикорупційної експертизи свідчать, що положення документу містить корупціогенний фактор.

У ст. 450, якою пропонується доповнити Кримінальний кодекс України й встановити кримінальну відповідальність за самочинне будівництво, вживаються категорії оцінного характеру «істотне порушення будівельних норм, нормативних документів, обов’язковість застосування яких встановлена законодавством».

Термін «істотний» вживається в чинних нормах КК України для визначення розміру шкоди, а не для кваліфікації порушень. Тому пропоноване проектом формулювання суперечать принципу юридичної визначеності правових норм та створює передумови для корупційних правопорушень.

У зв’язку з цим НАЗК рекомендує доопрацювати вказане положення – виключити з тексту проекту  згадане оцінне поняття або розкрити його зміст в тексті відповідної статті Особливої частини КК України.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.