Connect with us

Судова практика

Викрадення холодильника – не такий вже й тяжкий злочин

Опубліковано

Верховний Суд звільнив засудженого від відбування покарання у вигляді позбавлення волі з іспитовим строком через позитивну характеристику, вчинення злочину вперше, наявність на утриманні дружини та малолітньої дитини.

26 квітня 2018 р. Верховний Суд (колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду) у відкритому судовому засіданні задовольнив касаційну скаргу у справі № 757/15167/15-к.

В суді першої інстанції встановлено, що засуджений разом із іншою особою, діючи за попередньою змовою, проникли до приватного помешкання та вчинили злочин, передбачений ч. 3 ст. 185 Кримінального Кодексу України, а саме викрали та в подальшому реалізували холодильник, який належав господарю помешкання на праві власності . Суд першої інстанції призначив засудженому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 роки та 6 місяців з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 2 роки та покладенням обов’язків, передбачених ст. 76 КК .

Апеляційний суд міста Києва 28 листопада 2017 р. скасував вирок місцевого суду в частині призначеного покарання та ухвалив у цій частині новий вирок, яким призначив засудженому покарання за ч. 3 ст. 185 КК у виді позбавлення волі на строк 3 роки 6 місяців. В іншій частині вирок місцевого суду залишено без змін.

Верховний Суд, задовольняючи частково скаргу захисника, виходив з того, що засуджений раніше не скоював злочинів, є інвалідом 3-ї групи (захворювання хребта), утримує дружину та малолітню дитину, позитивно характеризується.

Попри те, злочин, передбачений ч. 3 ст. 185 КК, згідно зі ст. 12 КК є тяжким (заподіяно значну шкоду потерпілому (прим. 2 до ст. 185 КК) – від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1700 до 4250 грн), а вартість холодильника становила 6 939 грн ), Верховний Суд вирішив, що існує можливість виправлення засудженого без позбавлення його волі та своєю постановою змінив вирок апеляційного суду в частині призначеного покарання, а саме – звільнив засудженого на підставі ст. 75 КК від відбування покарання з випробуванням та покладенням обов’язків, передбачених ст. 76 КК (засуджений зобов’язаний періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації).

Леонід Лазебний

Повний текст рішення.

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.