Connect with us

Законодавство

Нове заохочення для військовослужбовців – дострокове зняття дисциплінарного стягнення

Опубліковано

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України» від 5 листопада 2021 р. № 1869-IX, згідно з яким до військовослужбовців застосовуватиметься, серед іншого, таке заохочення, як дострокове зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення.

Так, новою ст. 26-1 до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України передбачено, що військовослужбовець, що має дисциплінарні стягнення, заохочується шляхом дострокового зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення в порядку його черговості. Право знімати дисциплінарні стягнення належить тому командирові, який їх накладав, та його прямим начальникам. Одночасно військовослужбовцю може бути знято лише одне дисциплінарне стягнення.

Військовослужбовець вважається таким, що не має дисциплінарного стягнення, якщо його нагороджено державною нагородою, заохочено шляхом дострокового зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення або закінчився строк дії дисциплінарного стягнення.

Протягом строку дії дисциплінарних стягнень до військовослужбовця не можуть застосовуватися заохочення, крім дострокового зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення.

Читайте також: Для притягнення до кримінальної відповідальності військовослужбовця за втрату військового майна суд має встановити, які правила його зберігання було порушено

Строк дії дисциплінарних стягнень з дня їх оголошення військовослужбовцю становить:

– зауваження – один місяць;

– догана – два місяці;

– сувора догана – три місяці;

– позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини чи з корабля на берег – до дня відбуття військовослужбовцем строкової військової служби та курсантом вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти;

– попередження про неповну службову відповідність – шість місяців;

– пониження в посаді, пониження у військовому званні на один ступінь (стосовно осіб сержантського (старшинського) та офіцерського складу), пониження у військовому званні з переведенням на нижчу посаду (стосовно військовослужбовців сержантського (старшинського) складу) – один рік.

Читайте також: Регіональні центри реабілітації для військовослужбовців та ветеранів з’являться у кожній області

Установлено, що військовослужбовці, на яких було накладено дисциплінарні стягнення, передбачені п. «д» – «є» ст. 48 Дисциплінарного статуту, після закінчення строку їх дії або дострокового зняття у попередньому військовому званні та/або на посаді не поновлюються.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Про внесення змін до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України
||
№ Документа: 1869-IX
Дата прийняття: 05.11.2021
Дата набрання чинності: 01.12.2021
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Про внесення змін до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України
||
№ Документа: 1869-IX
Дата прийняття: 05.11.2021
Дата набрання чинності: 01.12.2021
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає