Connect with us

В Україні

Впровадження нового шкільного меню перенесуть на початок 2022 р.

Опубліковано

Асоціація міст України інформує, що Міністерство охорони здоров’я надало роз’яснення щодо організації харчування у закладах освіти.

Відповідно до роз’яснення для здійснення закупівель вага харчових продуктів, що використовуються для приготування страв, розраховується у брутто згідно з технологічною документацією на страви та вироби.

Технологічна документація на страви та вироби – це документація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів.

При користуванні збірниками рецептур страв та кулінарних виробів мають право заміняти чи виключати у рецептурах відсутні види продовольчої сировини та харчових продуктів, окрім основних складників страви або додатково включати їх у необхідних кількостях. Це не повинно погіршувати смакові та споживні властивості страв, а також порушувати технологічний режим виробництва продукції. Такі зміни до рецептур в обов’язковому порядку вносяться в технологічну документацію на страви та вироби і калькуляційні карти.

Читайте також: Як організувати харчування учнів у період карантину вирішують керівник та засновник школи

Виготовляючи продукцію власного виробництва, суб’єкти господарської діяльності у сфері громадського харчування повинні додержуватися норм витрат сировини, втрат під час кулінарного обробляння, а також норм у технологічних картах на фірмові страви і вироби, державних стандартів, технічних умов тощо, визначених нормативними документами, – перелік наведено в додатку до листа МОЗ, у якому, зокрема містяться таблиці:

– норми відходів при холодній та втрат при тепловій обробці овочів;

– втрати при холодній обробці, зберіганні і нарізанні м’яса;

– норми відходів при холодній та втрат при тепловій обробці плодів та ягід;

– відходи при холодній обробці риби замороженої;

– співвідношення крупи і рідини під час приготування каш;

– таблиця хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування (у перерахунку на 100 г їстівної частини продукту).

Читайте також: За змінами в шкільному харчуванні можна буде слідкувати онлайн

Дату обов’язкового впровадження нового шкільного меню буде перенесено з 1 вересня 2021 р. на початок 2022 р. (1 січня) – відповідні зміни вже підготовлено (проект нормативно-правового акту проходить процедуру погодження).

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко поінформував, що зважаючи на те, що багато шкіл уже мають укладені договори з постачальниками – розривати їх посеред бюджетного року буде незручно. Тому, нове шкільне меню з 1 вересня введуть лише ті школи, які мають змогу. Обов’язковим для всіх воно стане лише з 1 січня 2022 р.

Меню, яке було презентовано у травні, наразі доопрацьовується, а технологічні картки проходять експертизу, після чого меню буде відповідно скореговане.

На сайтах МОН і МОЗ чотиритижневе меню також буде в доступі до початку нового навчального року.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.