Законодавство
Мале виноробне підприємство – не більше 10 тисяч декалітрів
Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв» від 20 березня 2018 р. № 2360-VIII, яким внесено зміни до наступних нормативних актів: Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та Закону України «Про виноград та виноградне вино».
«Теруарне вино» – це вино, виготовлене з винограду, що росте в певній місцевості і на його смак та аромат, відповідно впливають фактори притаманні саме даній місцевості – земля, кількість опадів, сонячних днів та інші умови.
Новою термінологією доповнено ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», що дозволить виробляти вино та медові напої з плодів, ягід, винограду та меду місцевого виробництва.
Також дане визначення малого виноробного підприємства – підприємство, яке здійснюють виробництво вин виноградних, плодово-ягідних та натуральних медових напоїв в обсягах не більше10 тисяч декалітрів.
Змінами до ст. 2 встановлено, що мале виноробне виробництво в якості сировини використовує виключно продукти власного виробництва, не може використовувати спирт та має відповідну матеріально-технічну виробничу базу.
Висновок про затвердження нової марки виноробної продукції відтепер надає Центральна галузева дегустаційна комісія виноробної промисловості та/або дегустаційна комісія профільної наукової установи, та/або дегустаційна комісії галузевої громадської спілки, що діють відповідно до порядку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики у сфері сільського господарства.
You must be logged in to post a comment Login