Законодавство
Мед підпорядкують єдиним вимогам
Міністерство аграрної політики та продовольства України повідомляє про оприлюднення проекту наказу Міністерства «Про затвердження Вимог до меду».
В ньому містяться вимоги щодо термінології, маркування, видів меду
Зокрема Вимогами до меду буде встановлено, що він має відповідати характеристикам та критеріям складу, зокрема:
- складатися з вуглеводів та інших речовин – органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють на мед у процесі переробки бджолами нектару (паді);
- колір повинен бути від прозорого, білого, світло-жовтого до темно-коричневого;
- консистенція може бути рідкою, в’язкою, дуже в’язкою або щільною;
- кристалізація – від дрібно- до крупнозернистої;
- смак солодкий, ніжний, приємний, терпкий, може подразнювати слизову оболонку ротової порожнини, не має містити сторонніх присмаків;
- аромат – специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів.
За Критеріями складу меду всі види меду повинні мати не більше 20% вологи, а вміст цукрів не повинен буде перевищувати 5 г сахарози на 100 г меду. Це основні показники, оскільки вміст деяких речовин (фруктози, глюкози, проліни, і т.д.) може відрізнятись залежно від способу видобутку меду (із акації, соняшника, люцерни, тощо).
Згідно з пояснювальною запискою до проекту, Наказ дозволить гармонізувати із законодавством Євросоюзу національні норми, за якими нині діючий ДСТУ не вимагає обов’язкового дотримання та має певні неузгодженості з міжнародними стандартами. Новий документ, якщо вірити Мінагрополітики, також дасть можливість розширити експортні можливості.
Зауваження та пропозиції стосовно проекту можна надавати до 7 вересня 2019 р. за такими адресами:
- 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11 – Державна регуляторна служба України;
- 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 24 – Міністерство аграрної політики та продовольства України;
- чи за тел.: 279 35 39 / на е-пошту: [email protected]