Законодавство
Молоко після доїння охолоджувати до 6 – 8° C
Набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» від 12 березня 2019 р. № 118.
Зокрема, молоко та молозиво має походити від тварин, які не піддавалися незаконному лікуванню, клінічно здорові та мають задовільний фізичний стан, належать до господарств, що регулярно перевіряються на лейкоз, бруцельоз та туберкульоз, тощо.
Якщо молоко видобуто з порушенням таких норм, то воно може бути використане, зокрема, лише після термічної обробки.
Тварини у господарствах із виробництва молока та молозива мають бути ідентифіковані та підлягати державному контролю.
Доїльні апарати, охолоджувачі молока, насоси, тощо, повинні митись та проходити дезінфекцію одразу після закінчення виробничого процесу.
Доїння має проводитися за можливості в окремих приміщеннях, що не передбачені для утримання тварин, із забезпеченням:
- сучасного обладнання;
- дозволеним для контакту з харчовими продуктами технологічним устаткуванням, посудом, тощо;
- очищення та сухості вим’я та прилеглих ділянок шкіри перед доїнням;
- розподілу молозива та молока.
Якщо молоко збирається щодня, його потрібно відразу охолоджувати до температури не вище 8° C, а якщо воно збирається рідше 1 разу на добу – до температури не вище 6° C.
Оператори ринку можуть не дотримуватися таких температурних вимог, якщо молоко чи молозиво підлягає переробці протягом 2 годин після доїння або якщо з технологічних причин необхідна вища температура.
You must be logged in to post a comment Login