Законодавство
Нові правила контролю безпечності харчових продуктів
У Міністерстві юстиції зареєстровано наказ Мінекономіки № 143-22, яким затверджено низку розпорядчих документів з метою підвищення ефективності діяльності органів державного контролю у сфері законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.
Як повідомив заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка, наказом затверджено уніфікацію актів державного контролю в частині загальних гігієнічних вимог, а саме:
– спеціальних гігієнічних вимог до окремих харчових продуктів тваринного походження (молока та молочних продуктів, м’яса птиці);
– гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;
– вимог до тверджень про поживну цінність харчових продуктів та тверджень про користь для здоров’я харчових продуктів;
– спеціальних вимог до маркування харчових продуктів.
Читайте також: Визначено критерії оцінки ризику діяльності в органічному виробництві
Затверджено й форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про корми.
Також затверджено уніфіковані зразки таких розпорядчих документів:
– посвідчення (направлення) на проведення заходу державного контролю;
– припис про усунення порушень вимог законодавства тощо.
«Міністерство запропонувало новий та зручний підхід до інспектування, який дозволяє розмежувати загальні та специфічні гігієнічні вимоги, як до операторів ринку, так і до харчових продуктів. Варто наголосити, що наказ Мінекономіки набирає чинності з дня його офіційного опублікування та скасовує наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 8 серпня 2019 р. № 447», – додав Т. Качка.
Нагадаємо, у ветеринарній медицині контролюватимуть застосування антибіотиків