Connect with us

Законодавство

Під час перевірки на вміст нітратів зразки не можна мити

Опубліковано

Набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю» від 5 лютого 2019 р. № 34.

Методи відбору обов’язкові для виконання такими суб’єктами:

  • державними інспекторами (у т.ч. ветеринарними) Держпродспоживслужби;
  • акредитованими лабораторіями;
  • операторами ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Під час відбору зразків таким суб’єктам необхідно вживати заходів з метою уникнення будь-якого впливу на:

  • вміст максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах та результати лабораторних досліджень (випробувань);
  • репрезентативність об’єднаного зразка;
  • безпечність харчових продуктів або цілісність партій, з яких відбирають зразки.

Кожний лабораторний зразок або об’єднаний зразок має бути поміщений в чистий непрозорий інертний контейнер, який забезпечує належний захист від забруднення (контамінації), впливу на склад зразка та пошкодження під час транспортування.

Зразки харчових продуктів повинні відбиратися окремо з кожної партії або частини партії. Партії, маса яких становить більше 30 т, або які походять з полів площею більше 3 га, мають розділяти на частини, з яких відповідні зразки відбирають окремо.

Відбір точкових зразків здійснюється з різних місць, розподілених максимально рівномірно по всій партії або частині партії, крім випадків, коли це неможливо з певних причин. Об’єднаний зразок, який утворюється об’єднанням точкових зразків, підлягає гомогенізації.

Для кращого змішування точкові зразки можуть бути заморожені та подрібнені.

Точкові зразки рослин у полі відбираються (зрізуються на рівні ґрунту) шляхом проходження через поле за траєкторією руху літер «W» або «X».

Забороняється мити зразки будь-яких об’єктів відбору, оскільки це може призвести до зменшення вмісту нітратів.

Зразок харчових продуктів необхідно передати у лабораторію протягом 24 годин після його відбору.

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю
||
№ Документа: 34
Дата прийняття: 05.02.2019
Дата набрання чинності: 22.03.2019
Дата реєстрації в Мінюсті: 28.02.2019
Номер реєстрації в Мінюсті: 207/33178
Внутрішній номер документа: Немає

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю
||
№ Документа: 34
Дата прийняття: 05.02.2019
Дата набрання чинності: 22.03.2019
Дата реєстрації в Мінюсті: 28.02.2019
Номер реєстрації в Мінюсті: 207/33178
Внутрішній номер документа: Немає