Connect with us

Законодавство

Про поживну цінність продукту – тільки мовою затверджених термінів

Опубліковано

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило для обговорення проект наказу «Про затвердження Вимог до тверджень про поживну цінність харчових продуктів та тверджень про користь для здоров’я харчових продуктів».

Проект покликаний гармонізувати українське законодавство з Регламентом Комісії (ЄС) щодо заяв про харчову цінність та користь для здоров’я, що дозволить контролювати правдивість інформації, вказаної на харчових продуктах (маркуванні), документах та у рекламі.

Вимоги стосуються вироблених в Україні та за кордоном дієтичних добавок і дитячого харчування, якщо відповідними положеннями «Про затвердження Гігієнічних вимог до дієтичних добавок» та «Про затвердження Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості» не передбачено нічого іншого.

З метою змусити виробників надавати повну інформацію про продукт встановлюються вимоги, які стосуються тверджень щодо розвитку та здоров’я дітей, а також зниження ризику захворювання через додання у раціон певного продукту.

Так, якщо на продукті (також у рекламі або документі) буде вказано, що він знижує ризик певного захворювання, то виробники повинні також додати інформацію про інші фактори ризику хвороби та нагадати, що відсутність одного фактору ризику не може виключити можливості захворіти.

Також визначено, що на харчовому продукті можна вказувати додані вітаміни лише тоді, коли їх вміст відповідає затвердженим вимогам. Зокрема, у проекті визначається необхідна кількість речовини у продукті, аби його виробник міг вказувати про її позитивний вплив на здоров’я.

Крім цього, писати про поживну цінність продукту можна лише згідно з переліком затверджених термінів. Наприклад, низькокалорійний продукт або продукт з низькою енергетичною цінністю повинен відповідати таким вимогам: калорійність продукту не повинна перевищувати  40 ккал на 100 г для твердих та 20 ккал, для рідких продуктів. А порівнювати поживну цінність можна лише за таких умов:

  • твердження повинно стосуватися продуктів однієї та тієї ж категорії;
  • можна порівнювати харчову цінність продуктів, які мають однакову вагу.

Зауваження та пропозиції до проекту наказу можна надсилати до 16 січня 2020 р. на е-mail [email protected].

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.