Connect with us

Законодавство

Субвенція місцевим бюджетам на заходи з охорони здоров’я

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я» від 25 березня 2020 р. № 250.

Уряд затвердив Порядок та умови надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я.

Головним розпорядником субвенції є МОЗ. Розпорядники та одержувачі субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства.

Субвенція спрямовується на:

  • оплату поточних видатків закладів у системі охорони здоров’я, визначених пп. «є» п. 3 ч. 1 ст. 90 Бюджетного кодексу України;
  • фінансове забезпечення діяльності, пов’язаної з проведенням судово-психіатричної експертизи;
  • оплату поточних видатків патолого-анатомічних бюро;
  • оплату поточних видатків спеціальних закладів з надання психіатричної допомоги, що визначені у затвердженому МОЗ переліку спеціальних закладів з надання психіатричної допомоги, на застосування примусових заходів медичного характеру;
  • забезпечення лікування хворих на цукровий діабет інсуліном та нецукровий діабет десмопресином у період з 1 квітня 2020 р. по 30 вересня 2020 р.;
  • оплату поточних видатків на здійснення центрами громадського здоров’я (обласних, м. Києва) заходів, спрямованих на дотримання здорового способу життя, та координації закладів охорони здоров’я щодо дотримання єдиної системи збору, обробки, зберігання та передачі медико-статистичної інформації;
  • підтримку окремих закладів охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, з метою недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам таких закладів та нарахувань на неї.

Відповідні місцеві ради у разі необхідності додатково понад обсяги субвенції планують та здійснюють з місцевих бюджетів оплату вищезазначених видатків, включаючи погашення бюджетних зобов’язань минулих періодів, узятих на облік в органах Казначейства.

Законодавство

Нові обов’язкові рекомендації для закладів громадського харчування на час карантину

Набрала чинності постанова Головного державного санітарного лікаря України «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 2 червня 2020 р. № 32.

Новою редакцією Тимчасових рекомендацій, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 9 травня 2020 р. № 18, визначено, що перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам. Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов’язків.

На вході до закладу або поруч з місцем видачі замовлень (при роботі закладу на виніс) організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

У закладі громадського харчування:

  • біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1,5 м;
  • забезпечується дотримання відстані не менше 1,5 м між сусідніми столами та розміщення не більш як чотирьох клієнтів за одним столом (без урахуванням дітей віком до 14 років), якщо столи не відокремлені один від одного суцільною перегородкою;
  • дозволяється відокремлення частини стола перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони;
  • меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;
  • видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для його миття при високих температурах у посудомийній машині з використанням миючих засобів;
  • дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу. Прибори й кондименти до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці;
  • забезпечується можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.

У закладах, що здійснюють обслуговування на виніс та/або на відкритих (літніх) майданчиках:

  • прийом замовлень відбувається дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій), через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу або безпосередньо через працівників закладу, які здійснюють обслуговування клієнтів на відкритих (літніх) майданчиках (офіціантів);
  • забороняється очікування черги (в тому числі для користування санвузлами) в приміщенні закладу;
  • видача замовлень клієнтам або офіціантам та розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу;
  • видача замовлень на виніс здійснюється виключно в закритій тарі/упаковці;
  • персонал, що здійснює обслуговування на відкритих (літніх) майданчиках, отримує замовлення та здійснює розрахунок без входу до приміщення.

У закладах, що здійснюють обслуговування в приміщенні:

  • забороняється самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу працівника закладу;
  • забороняється функціонування дитячих кімнат;
  • забороняється проведення свят, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо, в яких беруть участь більше 10 осіб;
  • забороняється приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою);
  • забороняється функціонування буфетів (окремих зон) самообслуговування, в тому числі для самостійного наливу напоїв клієнтами;
  • у закладах швидкого харчування страви, напої, підноси та столові прибори повинні видаватися персоналом на прохання відвідувача.

Адміністрація/персонал самостійно забезпечує та контролює виконання умов з недопущення черг та скупчень відвідувачів.

Працівники закладів громадського харчування, в тому числі ті, які видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор, окуляри (або захисний екран між працівником та відвідувачем при видачі замовлень на виніс) та одноразові рукавички (ЗІЗ).

Після кожного зняття ЗІЗ та одяганням чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити їх антисептичним засобом.

Адміністрація закладу громадського харчування повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та забезпечити контроль за дотриманням зазначених правил.

Окрім цього, встановлено вимоги до суб’єктів господарської діяльності, працівників та відвідувачів.

Читати далі

Законодавство

Уряд пом’якшив адаптивний карантин

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392» від 3 червня 2020 р. № 435.

Новою редакцією абз. 2 пп. 7 п. 3 постанови КМУ «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» від 20 травня 2020 р. № 392 дозволено перевезення легковими автомобілями з кількістю пасажирів, включаючи водія, до п’яти осіб без урахування осіб віком до 14 років або більшою кількістю пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї.

Новим абзацом п. 4 постанови встановлено, що у разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам для послаблення протиепідемічних заходів протягом трьох днів поспіль регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій збирається позачергово та приймає рішення про скасування послаблення деяких протиепідемічних заходів виходячи з результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

Змінами до абз. 11 п. 4  дозволено у регіонах, в яких здійснюється послаблення протиепідемічних заходів, з 22 травня проведення релігійних заходів за умови здійснення контролю релігійною організацією за дотриманням фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 метра та перебування не більше ніж однієї особи на 5 кв. метрах площі будівлі, якщо релігійний захід проводиться в приміщенні.

Також новим абзацом п. 4 дозволено у регіонах, в яких здійснюється послаблення протиепідемічних заходів, з 5 червня:

  • прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують внутрішні пасажирські перевезення авіаційним транспортом;
  • діяльність закладів харчування, зокрема приймання відвідувачів у приміщеннях, за умови дотримання протиепідемічних заходів, зокрема дотримання відстані не менше ніж 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більше ніж чотирьох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років), за умови, що суб’єкт господарювання, який провадить таку діяльність, є оператором ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», та за умови забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (зокрема захист обличчя, очей, рук) і використання відвідувачами, крім часу приймання їжі, респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно;
  • особам, які досягли 60-річного віку, не дотримуватися зобов’язання щодо самоізоляції відповідно до абз. 6 п. 6 цієї постанови.

Змінами до п. 4 дозволено у регіонах, в яких здійснюється послаблення протиепідемічних заходів, з 10 червня діяльність закладів:

  • культури, зокрема з прийманням відвідувачів за рішенням власника (органу управління), у тому числі культурних заходів, за умови перебування не більше однієї особи на 5 кв. метрах площі приміщення, де проводиться захід;
  • що надають послуги з розміщення, крім дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

З 15 червня – прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують міжнародні пасажирські перевезення авіаційним транспортом.

Крім цього, п. 5 постанови доповнено новим підпунктом, яким, на період дії карантину тимчасово дозволено проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, у віддаленому (дистанційному) режимі, а також ухвалення рішення про умовну (відкладену) акредитацію освітніх програм без проведення або з частковим проведенням акредитаційної експертизи до 1 вересня 2020 р.

Читати далі

Законодавство

Затверджено правила використання QR-кодів для грошових переказів

Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Правил формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів» від 28 травня 2020 р. № 68.

Правила визначають єдині засади формування та використання QR-коду учасниками безготівкових розрахунків для здійснення кредитових переказів та містять вимоги до елементів даних QR-коду.

Вони запроваджені з метою підвищення зручності розрахунків і є уніфікованими для всіх учасників безготівкових розрахунків.

Учасники ринку і зараз використовують QR-коди, але створюють їх за власними правилами. Наявність єдиного підходу до вимог формування QR-кодів дасть можливість підвищити швидкість розрахунків та знизити операційні ризики.

Єдині підходи забезпечують, у першу чергу, потреби тих учасників платіжного ринку, які співпрацюють із постачальниками послуг (зокрема державних, адміністративних та комунальних послуг тощо). Також це допоможе широко використовувати QR-коди під час оплати товарів та послуг і здійснювати переказ коштів із рахунку на рахунок.

«По перше, використовувати QR-код дуже зручно. Адже це майже до нуля знижує вірогідність помилки у реквізитах отримувача чи призначенні платежу. По друге, платіж відбувається швидко і не потребує додаткових дій від платника», – повідомив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України Олексій Шабан.

Окрім зазначених переваг, використання QR-коду для здійснення кредитових переказів сприятиме автоматизації бізнес-процесів учасників розрахунків і як результат – зростанню обсягів безготівкових розрахунків.

Формування та використання QR-коду не є обов’язковим для здійснення кредитових переказів. Проте, у разі його використання QR-коду учасники безготівкових розрахунків мають забезпечити формування та використання коду відповідно до затверджених Правил.

Читати далі

В тренді

Деякі питання надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я
||
№ Документа: 250
Дата прийняття: 25.03.2020
Дата набрання чинності: 03.04.2020
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає

© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2020
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Деякі питання надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я
||
№ Документа: 250
Дата прийняття: 25.03.2020
Дата набрання чинності: 03.04.2020
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає