Connect with us

Законодавство

Точкові проби на наявність у продуктах мікотоксинів відбираються по 100 г

Опубліковано

Набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю» від 22 травня 2019 р. № 264.

Методи є обов’язковими до застосування державними ветеринарними інспекторами Держпродспоживслужби, акредитованими лабораторіями, операторами ринку.

Зразки харчових продуктів відбираються у кожній партії. При цьому, партії можна ділити на кілька частин, якщо необхідно відібрати зразки для перевірки вмісту різних видів мікотоксинів.

Кожний лабораторний зразок поміщають у чистий інертний контейнер, який забезпечує належний захист від забруднення (контамінації), впливу на склад зразка та пошкодження під час транспортування.

Точкові зразки повинні відбиратися рівно по всій партії продуктів. Якщо необхідно, точкові зразки можуть перемішуватися та утворювати об’єднаний зразок.

Зокрема, якщо маса роздрібної упаковки зернової продукції перевищує 100 г., маса об’єднаного зразка має становити більше 10 кг. Від кожної роздрібної упаковки відбирають по 100 г як точковий зразок. Це ж співвідношення вказано і щодо сухофруктів та інших розсипних продуктів.

Якщо метод відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків комерційного характеру через порушення цілісності, дозволено використання альтернативного методу відбору зразків.

Наприклад, якщо цінний харчовий продукт реалізовується у роздрібній упаковці по 500 г або 1 кг, об’єднаний зразок можна отримати способом об’єднання кількох точкових зразків за кількістю менших, ніж зазначено в додатках 3, 4 до Методів, за умови, що маса об’єднаного зразка дорівнюватиме потрібній масі об’єднаного зразка, зазначеній у додатках 3, 4.

Зокрема, маса точкового зразка олії має бути 100 г. Однак, залежно від виду вантажу, має відбиратись не менше 3 точкових зразків по 350 мл, а маса об’єднаного зразка має становити мінімум 1 л.

Партію перед відбором зразків потрібно ретельно розмішати до отримання однорідної маси.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю
||
№ Документа: 264
Дата прийняття: 22.05.2019
Дата набрання чинності: 12.08.2019
Дата реєстрації в Мінюсті: 12.06.2019
Номер реєстрації в Мінюсті: 608/33579
Внутрішній номер документа: Немає

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю
||
№ Документа: 264
Дата прийняття: 22.05.2019
Дата набрання чинності: 12.08.2019
Дата реєстрації в Мінюсті: 12.06.2019
Номер реєстрації в Мінюсті: 608/33579
Внутрішній номер документа: Немає