Connect with us

Законодавство

У виробництві коньяку України – тільки вітчизняні спирти

Опубліковано

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання вітчизняної сировини» № 2431.

Запропоновано зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», якими визначається, що виробництво коньяку України також здійснюється суб’єктами господарювання незалежно від форми власності шляхом купажу коньячних спиртів лише вітчизняного походження або вітчизняного та невітчизняного походження за умови дотримання обов’язкової частки спирту коньячного вітчизняного походження відповідно до ст. 18 цього Закону, витриманих не менше двох років (зараз не менше трьох років) у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою.

Законопроектом передбачені додаткові підстави для анулювання ліцензії виробника, зокрема:

  • рішення суду про встановлення факту виробництва коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією без дотримання умов повного технологічного циклу, за виключенням випадків непереборної сили (форс-мажорних обставин);
  • рішення суду про встановлення факту недодержання суб’єктом господарювання вимог щодо обов’язковості використання у виробництві коньяку спирту коньячного, відповідно до ст. 18 цього Закону, за виключенням випадків непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Законопроектом встановлюється відповідальність за недодержання вимог, щодо використання вітчизняної сировини та перехідний період з поступовим щорічним, до 1 січня 2027 р., відсотковим підвищенням використання частки вітчизняної сировини.

Крім цього, доповнено Закон України «Про виноград та виноградне вино» новою ст. 11-1 «Коньяк України», в якій конкретизовано види ординарних і марочних коньяків та запроваджується обов’язковість використання при виробництві коньяку України вітчизняних коньячних спиртів з поступовим щорічним підвищенням частки вітчизняної сировини з 20 % у 2020 році до 85 % із 2027 року, що відповідає умовам, закріпленим у Правилах виробництва коньяків України.

Також, термін Коньяк України приведено у відповідність до  положень ДСТУ 4700:2006 «Коньяки України. Технічні умови», в яких колекційні коньяки відносяться до марочних.

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.